Analytikov prekvapil prudký nárast cien ropy, zlato zlacnelo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ropa
ropa Foto: SITA, AP

NEW YORK 18. decembra (WEBNOVINY) – Ceny ropy v stredu výrazne posilnili, keďže týždne trvajúci výpredaj sa náhle skončil. „Domnievam sa, že trh po prudkom páde hľadá akýkoľvek dôvod na rast,“ povedal Daniel Flynn, energetický analytik spoločnosti Price Futures Group.

Náhly stredajší rast cien analytikov prekvapil a mnohí špekulovali o príčinách, pričom išlo o celu škálu dohadov od posilnenia hodnoty ruského rubľa po rozhodnutie USA obnoviť diplomatické vzťahy s Kubou.

Februárové dodávky londýnskej ropy Brent uzavreli vyššie o 1,17 dolára, čiže o dve percentá na úrovni 61,18 dolára za barel. Ľahká americká ropa zdražela o 54 centov, čiže o jedno percento na 56,47 dolára za barel.

Zlato v stredu zlacnelo. Na chvíľu sa však jeho cena dostala nad úroveň 1200 dolárov za uncu po tom, ako americký Federálny rezervný systém signalizoval, že naďalej smeruje k zvýšeniu úrokov v roku 2015. Spotová cena žltého kovu do 19:46 GMT oslabila o 0,4 percenta na 1 191,45 dolára za uncu. Februárové dodávky zlata na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy stúpli o 0,02 percenta a uzavreli na úrovni 1194,50 dolára za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať