Európska únia sprísnila sankcie voči Rusku, Moskva soptí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BERLÍN 18. novembra (WEBNOVINY) – Európska únia rozšírila vo štvrtok svoj zákaz investovania na Kryme, ktorý sa dotkne aj ruskej čiernomorskej ropy a plynu. Rozšírený zákaz, prijatý tesne pred začiatkom summitu EÚ v Bruseli, začne platiť v sobotu.

Prepad rubľa Úniu nezastavil

Európsky blok takto zdôrazňuje svoj pokračujúci nesúhlas s anexiou polostrova Ruskom. Na základe zákazu európske a v Únii sídliace firmy nebudú môcť financovať a nakupovať nehnuteľnosti a obchodné spoločnosti na Kryme.

Zakázaný bude vývoz tovarov a technológií používaných pri produkcii ropy, plynu a minerálov a využívaných v dopravnom, telekomunikačnom a energetickom sektore. Európske spoločnosti budú mať aj zákaz poskytovať technickú pomoc a poradenstvo v týchto oblastiach. EÚ tiež zastaví financovanie prieskumu Čierneho mora a európske výletné lode nebudú môcť používať krymské prístavy.

Nové sankcie sú podľa Moskvy absolútne neakceptovateľné

Zákaz investícií, posledný zo série opatrení od júla, je tiež zameraný na to, aby ukázal, že napriek prepadu hodnoty rubľa sankcie nepoľavia, kým sa Moskva nevzdá podpory povstalcov na východe Ukrajiny.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok ostro kritizovalo nové sankcie. „Brusel by si mal uvedomiť, že Krym a Sevastopoľ sú neoddeliteľnou súčasťou Ruska… Akúkoľvek diskrimináciu Krymu a Sevastopoľu z politických dôvodov považujeme za absolútne neakceptovateľnú,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať