Hospodárstvo USA rastie, centrálna banka chce zvýšiť úroky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Americká vlajka
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 18. decembra (WEBNOVINY) – Americký Federálny rezervný systém (Fed) smeruje k tomu, že v budúcom roku zvýši úroky. Vyplýva to zo záverov jeho dvojdňového zasadania, ktoré sa skončilo v stredu. Centrálna banka USA uviedla, že zaujme trpezlivý prístup v rozhodovaní, kedy posunúť náklady na požičiavanie vyššie.

Fed znížil svoju hlavnú úrokovú sadzbu takmer na nulu v decembri 2008 v boji proti finančnej kríze a hlbokej recesii. Teraz, keď nezamestnanosť v krajine je na šesťročnom minime 5,8 percenta, sa mnohí ekonómovia domnievajú, že Fed začne zvyšovať úroky zhruba v polovici budúceho roka.

Kvartálna aktualizácia prognózy vývoja ekonomiky, ktorú Fed zverejnil v stredu, ukázala, že predstavitelia centrálnej banky USA očakávajú dobrý vývoj hospodárstva krajiny napriek slabému globálnemu prostrediu. Fed predpovedá, že ekonomika USA v roku 2015 vzrastie o 2,6 až tri percentá. Svoju predikciu tak v porovnaní so septembrovou predpoveďou nezmenil.

Centrálna banka USA ďalej očakáva pokles nezamestnanosti do konca budúceho roka na 5,2 až 5,3 percenta. V porovnaní s predošlou prognózou je to mierne zlepšenie. Fed však pripustil, že inflácia v krajine sa v budúcom roku pravdepodobne spomalí na úroveň jeden až 1,6 percenta v dôsledku pádu cien ropy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie FED Americká centrálna banka