Putin rečnil o kríze, kritizoval NATO a rýpol si do USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Putin
Ruský prezident Vladimír Putin. Foto: SITA/ AP

MOSKVA 18. decembra (WEBNOVINY) – Ruskej ekonomike môže trvať dva roky, kým sa zotaví zo súčasnej krízy. Uviedol to vo štvrtok prezident Vladimir Putin. Rusko potrebuje diverzifikovať svoju ekonomiku a znížiť závislosť na rope, ktorá je kľúčovým zdrojom štátnych príjmov a zotavenie môže začať už v budúcom roku, povedal Putin na koncoročnej tlačovej konferencii.

Rusko dopláca na chýbajúce štrukturálne reformy

Prezident podporil doterajšie kroky ruskej vlády a centrálnej banky, pripustil však, že ďalšie opatrenia môžu byť potrebné. Ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev medzitým uviedol, že západné sankcie pravdepodobne budú pokračovať „veľmi dlhý čas“ a dodal, že krajina dopláca na chýbajúce štrukturálne reformy.

„Ak sa situácia bude vyvíjať nepriaznivo, budeme musieť prispôsobiť naše plány. Nepochybne budeme musieť znížiť určité (výdavky),“ povedal Putin. Rast globálnej ekonomiky však bude pokračovať a Rusko sa zo súčasnej krízy zotaví, dodal. Vláda musí garantovať súkromné vlastníctvo a zastaviť šikanovanie občanov prostredníctvom represívnych orgánov štátu, zdôraznil prezident.

Ruská ekonomika smeruje do recesie a ruský rubeľ od začiatku roka voči doláru stratil 46 percent hodnoty. Rubeľ je pod tlakom prudko klesajúcich cien ropy a západných sankcií, ktoré zasiahli export krajiny a obmedzili prílev investícií. Ruská centrálna banka od začiatku roka investovala do stabilizácie meny viac ako 80 miliárd dolárov. V snahe zastaviť prepad rubľa a zmierniť infláciu centrálna banka v utorok prudko zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu o takmer sedem percentuálnych bodov na 17 percenta.

Video: Štvrtkový prejav ruského prezidenta Vladimira Putina

Putin skritizoval Kyjev aj NATO

Ruský prezident ďalej uviedol, že ukrajinskú krízu je potrebné vyriešiť tak rýchlo, ako to len pôjde. Zároveň však varoval Kyjev, že musí rešpektovať všetky svoje regióny, pokiaľ chce mier. „Krízu treba vyriešiť, čím skôr, tým lepšie,“ povedal Putin. Podľa jeho slov sa tak má stať prostredníctvom politických opatrení, nie pod tlakom ekonomickej blokády alebo použitím ozbrojených síl. Zároveň podotkol, že ľudia žijúci na juhovýchode „musia byť rešpektovaní“ a dodal, že zajatci by mali byť vymenení bez akýchkoľvek predchádzajúcich podmienok.

Putin tiež skritizoval rozširovanie NATO na východ. „Nepovedali nám po páde Berlínskeho múru, že NATO nebude expandovať na východ? Ale stalo sa tak okamžite,“ uviedol. Podľa jeho slov sú všetky jeho kroky zamerané na konsolidáciu ruskej spoločnosti. Stabilita Ruska je však možná len vtedy, ak má štát podporu ľudí a on túto podporu cíti. „Stabilita je založená – a niet silnejšieho základu – na podpore ruského ľudu. Táto podpora smerovania zahraničnej a domácej politiky tu je,“ skonštatoval Putin. Ako uviedol, Rusko je stále viac odhodlané brániť svoje záujmy, Spojené štáty však pre krajinu „vytvárajú hrozby“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Putin