Slovenské elektrárne čelia kontrole pre drahé Mochovce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
S dostavbou Mochoviec sa bude pokračovať
Pohľad na areál Atómovej elektrárne Mochovce (EMO) počas novinárskej exkurzie na dostavbe 3. a 4. bloku. Mochovce, 7. október 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 18. decembra (WEBNOVINY) – Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ) už vykonáva kontrolu v Slovenských elektrárňach. Pre portál vEnergetike.sk to potvrdil Lukáš Jasenec poverený zastupovaním riaditeľa Odboru komunikácie a styku s verejnosťou NKÚ.

„Ukončenie kontroly je naplánované na apríl budúceho roka,“ dodal Jasenec s tým, že podrobnosti o samotnej kontrole nebude úrad až do ukončenia zverejňovať vzhľadom na to, že ide o utajované skutočnosti.

Kontrola sa má zamerať na hospodárenie s peniazmi

Ministrovi hospodárstva Pavlovi Pavlisovi sa nepozdávalo neustále navyšovanie prostriedkov na dostavbu tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Požiadal preto predsedu parlamentu, aby poslancom predložil uznesenie, v ktorom požiadajú NKÚ o vykonanie kontroly v Slovenských elektrárňach.

Poslanci koncom septembra uznesenie schválili. Kontrolóri z NKÚ sa podľa uznesenia majú zamerať na hospodárenie s finančnými prostriedkami v slovenskom dominantnom výrobcovi elektriny. Kontrola má súvisieť s dostavbou dvoch mochoveckých blokov.

Na treťom bloku sa už začal proces spúšťania

Tretí mochovecký blok by mal byť aj vďaka prijatým opatreniam definitívne dostavaný v novembri roku 2016 a štvrtý následne v roku 2017. Podľa pôvodných plánov sa však dostavba mala ukončiť v roku 2012, respektíve 2013. Neskôr Slovenské elektrárne, ktoré jadrové bloky dostavujú, aktualizovali termíny dostavby na roky 2014 a 2015.

Tretí blok je v súčasnosti dostavaný na takmer 80 percent a štvrtý na 60 percent. Na treťom bloku sa v súčasnosti už začal proces spúšťania. Dostavba mochoveckých blokov si podľa ostatného schváleného rozpočtu vyžiada 4,6 miliardy eur. Začínalo sa však na sume 2,8 miliardy eur, neskôr sa hovorilo o sume 3,8 miliardy eur.

Slovenské elektrárne

sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú 5737 megawattov inštalovaného výkonu. Sú prevádzkovateľom dvoch jadrových elektrární, dvoch tepelných elektrární a 34 vodných elektrární.

Vlastníkmi akcií Slovenských elektrární sú Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť Enel SpA, ktorá má 66 percent akcií. Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Atómová elektráreň MochovceNKÚ Najvyšší kontrolný úradSE Slovenské elektrárne