Slovenské stavebníctvo sa vyvíja horšie ako priemer Únie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Priemysel, stavebnictvo
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 20. decembra (WEBNOVINY) – Sezónne upravená produkcia stavebníctva eurozóny sa v októbri medzimesačne zväčšila o 1,3 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie posilnila o 0,4 percenta. Medziročne produkcia stavebného sektora eurozóny v októbri vzrástla o 1,4 percenta a v rámci celej EÚ stúpla o 1,5 percenta. Vyplýva to z prvého odhadu, ktorého výsledky vo štvrtok zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat.

Produkcia slovenského stavebného odvetvia sa v októbri medzimesačne aj medziročne vyvíjala horšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú Európsku úniu. Medzimesačne totiž slovenská stavebná výroba oslabila o 0,3 percenta a oproti októbru minulého roka klesla o 4,2 percenta. V rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje, bol medziročný pokles na Slovensku štvrtý najvýraznejší.

Viac ako na Slovensku sa stavebná produkcia medziročne znížila v Rumunsku (-11,3 percenta), Portugalsku ( -5,7 percenta) a Taliansku (-4,3 percenta). Najväčší medziročný rast stavebnej výroby v októbri evidovali v Maďarsku (15,8 percenta), Španielsku (13,9 percenta) a Švédsku (10,5 percenta).

Medzimesačne sa októbrová stavebná produkcia najvýraznejšie zväčšila v Maďarsku (štyri percentá), Taliansku (3,2 percenta) a Holandsku (2,2 percenta). Najviac medzimesačne klesla v Rumunsku (-6,1 percenta) a vo Veľkej Británii (-2,2 percenta).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia