Zamestnávatelia majú voči Sociálnej poisťovni novú povinnosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kancelária, práca, nezamestnanosť, dôchodcovia
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 18. decembra (WEBNOVINY) – Niektorí zamestnávatelia majú povinnosť predložiť pobočke Sociálnej poisťovne (SP) evidenčný list dôchodkového poistenia za obdobie poistenia pred 1. augustom 2006.

Týka sa to tých zamestnávateľov, ktorí pred 1. augustom 2006 zamestnávali poberateľa starobného dôchodku a doposiaľ zaňho evidenčný list Sociálnej poisťovni nepredložili. Túto povinnosť si musia splniť najneskôr do 31. januára 2015. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Evidenčný list je podľa neho potrebné predložiť z dôvodu, že v mesačnom výkaze poistného a príspevkov alebo vo výkaze poistného a príspevkov, ktoré zamestnávateľ zasiela Sociálnej poisťovni, sa nenachádzajú všetky údaje potrebné na zvýšenie starobných dôchodkov za vyššie uvedené obdobie.

„Bez predloženia evidenčného listu Sociálna poisťovňa nebude môcť rozhodnúť o zvýšení starobného dôchodku niektorých poberateľov bez toho, aby sa na príslušného zamestnávateľa obrátila a evidenčný list od neho dodatočne vyžiadala,“ upozornil hovorca SP. Takýto postup podľa neho predĺži čas potrebný na vydanie rozhodnutia o zvýšení starobného dôchodku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Višváder
Firmy a inštitúcie Sociálna poisťovňa