Všeobená zdravotná mala obísť štát a upraviť si ceny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vszp, vseobecna zdravotna poistovna
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 18. decembra (WEBNOVINY) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) rozposlala nemocniciam oznámenie, že od januára 2015 im bude za špeciálny zdravotnícky materiál (ŠZM) platiť o päť až desať percent menej, čím porušila zákon.

Tvrdí to predseda Asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK-MED Vladimír Mičieta. Vysvetľuje, že štátna zdravotná poisťovňa sa rozhodla upraviť úhrady kategorizovaných materiálov, čo môže urobiť len ministerstvo zdravotníctva, ktoré je ako jediné regulátorom trhu.

Poisťovňa mohla ušetriť viac

Ako tvrdí, rozumie tomu, že VšZP musí racionalizovať výdavky, má obmedzený rozpočet, ale nemôže si ceny jednostranne upravovať, keďže je tu na to transparentný kategorizačný proces. Mičieta podotýka, že ak sa VšZP zdali ceny vysoké, mohla oficiálne požiadať ministerstvo zdravotníctva o ich úpravu.

„Ak by zdravotná poisťovňa išla týmto smerom, úspory by boli ešte vyššie,“ povedal predseda asociácie. Členka predsedníctva SK – MED Nikol Kubaská dopĺňa, že proces kategorizácie netrvá dlho. Konštatuje, že distribútori i výrobcovia sú si vedomí, že je tlak na znižovanie cien a počítajú s tým, ale zdôrazňuje, že je dôležité, aby sa pri cenotvorbe dodržiaval zákon.

Podľa asociácie ide o prvý takýto prípad, kedy zdravotná poisťovňa oficiálne zverejnila nižšie platby bez rozhodnutia regulátora. „Je našou snahou, aby sa takéto kroky nestali štandardom,“ povedala Kubaská.

Forai podporuje právo ministerstva

Generálny riaditeľ VšZP Marcel Forai tvrdí, že s SK MED súhlasí v tom, že ministerstvo a kategorizačná komisia majú ako jediné právo úradne určovať cenu, zároveň však vyvracia, že idú poskytovateľom znižovať platby. Vysvetľuje, že niektoré nemocnice dokážu nakúpiť konkrétny ŠZM za 600 eur, čo je jeho úradne určená a zároveň maximálna cena, ale iné to dokážu za 400 eur.

Obaja poskytovatelia zdravotnej starostlivosti dodržali zákon, ale jeden z nich dokázal nakúpiť efektívnejšie, k čomu chcú motivovať aj ostatné nemocnice, vysvetľuje riaditeľ štátnej zdravotnej poisťovne.

„VšZP uhrádza celú cenu ŠZM, za ktorú ho poskytovateľ ústavnej zdravotnej starostlivosti obstaral, avšak v prípade, že obstarávacia cena je vyššia ako maximálne stanovená pripočítateľná položka VšZP, časť ktorá ju presahuje, je súčasťou ceny za ukončenú hospitalizáciu,“ uviedol Forai.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marcel Forai
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SRVšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa