Ropa oslabila pre plánovaný výpredaj, cena zlata stúpla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ropa
Foto: ilustračné, SITA/AP

NEW YORK 19. decembra (WEBNOVINY) – Globálne ceny ropy vo štvrtok opäť oslabili. Keďže sa londýnska ropa Brent opäť dostala pod psychologicky dôležitú úroveň 60 dolárov za barel a ľahká americká ropa pod hranicu 55 dolárov za barel, obchodníci sa pripravovali na ďalší výpredaj.

„Stále hľadáme dno a mohli by sme byť svedkami ďalšieho výrazného poklesu pred záverom roka,“ povedal Gene McGillian, analytik firmy Tradition Energy. Ropa Brent uzavrela nižšie o 1,91 dolára na úrovni 59,27 dolára za barel. Ľahká americká ropa klesla o 2,36 dolára na 54,11 dolára za barel.

Zlato vo štvrtok zdraželo. Pomohlo mu vyjadrenie amerického Federálneho rezervného systému (Fed), že zaujme trpezlivý prístup v otázke zvýšenia úrokov. Neskôr zlato časť ziskov stratilo, keďže posilnil dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien.

Spotová cena zlata do 19:39 GMT stúpla o 0,6 percenta na 1 195,11 dolára za uncu. Februárové dodávky zlata na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy uzavreli vyššie o 0,03 percenta na úrovni 1 194,80 dolára za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia