Nezamestnanosť na Slovensku klesla, zamestnali sa aj mladí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 19. decembra (WEBNOVINY) – Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v novembri tohto roka 12,25 percenta. V porovnaní s októbrom išlo o pokles o 0,10 percentuálneho bodu. Medziročne sa evidovaná miera nezamestnanosti minulý mesiac znížila o 1,25 percentuálneho bodu. Na tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Medziročne sa zamestnali desaťtisíce ľudí

Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci minulého mesiaca 330 517 osôb. V porovnaní s októbrom tohto roka ide o pokles o 2740 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo v novembri o 33 716 osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na „péenke“ alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 13,86 percenta. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,07 percentuálneho bodu, medziročne o 0,95 percentuálneho bodu. Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval minulý mesiac 374 018 osôb. Oproti októbru tohto roka ide o pokles o 1960 ľudí, medziročne je to menej o 25 543 uchádzačov o zamestnanie.

Vznikli aj tisíce nových zamestnávateľov

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter upozornil na tlačovej besede na to, že počet nezamestnaných do 29 rokov klesol medziročne o 12-tisíc, z toho vyše osemtisíc predstavujú nezamestnaní do 25 rokov. Pri nezamestnaných nad 50 rokov ide oproti novembru vlaňajška podľa Richtera o pokles o 3,6-tisíc ľudí a počet dlhodobo nezamestnaných medziročne klesol takmer o 9,6-tisíc.

Ako ďalej uviedol šéf rezortu práce, podľa štatistík Sociálnej poisťovne od začiatku tohto roka vzniklo 6,5-tisíc nových zamestnávateľov. V tomto čísle sú podľa neho zarátaní živnostníci, aj všetky typy obchodných spoločností. „Za jedenásť mesiacov tohto roka vzniklo 51,5-tisíc nových pracovných miest,“ povedal. Podľa Richtera to potvrdzuje, že legislatívne opatrenia ministerstva práce a sociálnych vecí sú účinné.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján RichterMarián Valentovič