Únia a USA chcú prelomovú dohodu, kritici útočia na tajnosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Americka vlajka
Foto: SITA/AP

BRUSEL 19. decembra (WEBNOVINY) – Lídri členských krajín EÚ sa na štvrtkovom summite v Bruseli zhodli na záujme uzavrieť prelomovú obchodnú dohodu medzi úniou a USA do konca roka 2015. Premiéri a prezidenti vo štvrtok zverejnenom spoločnom stanovisku skonštatovali „potrebu vynaložiť zo strany EÚ a USA všetku snahu“ na uzavretie rokovaní o „ambicióznom, súbornom a vzájomne výhodnom“ Transatlantickom partnerstve pre obchod a investície (TTIP).

Stať by sa tak podľa predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera malo bez toho, aby „Európa opustila určite princípy, ktoré sú v jej srdci ako napríklad služba verejnosti“.

O podmienkach uzavretia TTIP sa rokuje od polovice minulého roka. Očakáva sa od nej prínos desiatok miliárd eur pre hospodárstvo EÚ, USA i zvyšok sveta. Kritici však poukazujú na utajovanie rokovaní o dohode, ktorej výsledkom podľa nich bude okrem iného zvýšenie profitu veľkých nadnárodných spoločností.

Odporcovia prelomovej dohody preto formálne odovzdali petíciu s viac ako miliónom podpisov, ktorými chcú Bruselu znemožniť uzavretie zmluvy. Lídri iniciatívy Stop TTIP sa podarilo zozbierať potrebný počet podpisov na využitie nástroja takzvanej Občianskej iniciatívy EÚ. Tá v prípade milióna podpisov núti Európsku komisiu prehodnotiť svoje zámery a rokovať o danej veci má aj Európsky parlament.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia