Neodborne naplnené plynové nádoby môžu ohroziť spotrebiteľov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: PROBUGAS

BRATISLAVA 19. decembra (WBN/PR) – Dodávateľov plynu na Slovensku trápi zvyšujúci sa počet prípadov nepovolených manipulácií s tlakovými nádobami. Neodborný zásah do LPG fliaš môže mať za následok nielen klamanie spotrebiteľa, ale tiež vážne ohrozenie na živote a zdraví.

Zvýšený počet porušení predpisov v súvislosti s manipuláciou s tlakovými nádobami a zásobníkmi zaznamenal aj jeden z najväčších dodávateľov propánu a propán-butánu na slovenskom trhu. „Pokiaľ sa s nádobami a zásobníkmi s LPG manipuluje podľa predpisov, nepredstavujú pre občanov nebezpečenstvo. V dôsledku nepovoleného naplnenia nádob však môže dôjsť napríklad k naplneniu fľaše nad povolenú hranicu či poškodeniu tesnosti ventilu, čo môže viesť k vzniku výbušnej zmesi alebo dokonca k výbuchu,“ informuje Tomáš Pavlíček, zástupca spoločnosti PROBUGAS a.s..

S intenzívnym dialógom v súvislosti s LPG zásobníkmi smerom k predajcom a spotrebiteľom začala spoločnosť už začiatkom roka 2014. Téma nabrala na intenzite aj po tom, čo v novembri tohto roka vybuchla neodborne naplnená fľaša v stánku s občerstvením v Žiline. V čase vianočných trhov, kedy mnoho predajcov manipuluje z plynovými fľašami, je táto problematika opätovne aktuálna. V rámci zvýšenia bezpečnosti spotrebiteľov investuje Probugas do osvetových kampaní, ale taktiež do systematického získavania dokumentácie z trhu fliaš a dôkazov v oblasti nelegálneho plnenia do zásobníkov.

Aby si spotrebitelia LPG boli istí, že fľaša je v poriadku, spoločnosť odporúča skontrolovať si ochranné prvky na zásobníkoch. Klienti by si mali všímať najmä značenie firmy na golieri fľaše vyrazené do kovu, označenie firmy na tele fľaše, etiketu s informáciami o náplni a ochranu ventilu v podobe fólie „Občania nevedia alebo nevnímajú fakt, že takmer všetky fľaše a nádoby sú vo vlastníctve spoločností, ktoré plyn dodávajú. Spoločnosti majú zo zákona povinnosť fľaše kontrolovať, platiť revízie a repasovať tak, aby boli v súlade s predpismi a nehrozilo nebezpečenstvo úniku alebo výbuchu,“ hovorí Tomáš Pavlíček.

Probugas investuje len do údržby obalového konta ročne takmer pol milióna eur. Ďalším problémom jej aj nelegálny výkup týchto fliaš v slovenských obciach. „Chceme zlepšiť informovanosť smerom k spotrebiteľom a vniesť do týchto vzťahov súlad s platnou legislatívou,“ uviedol Tomáš Pavlíček zo spoločnosti PROBUGAS.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať