Dodávky ruského plynu sú stabilné, hlási Ukrtransgaz

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Thinkstock

KYJEV 22. decembra (WEBNOVINY) – Dodávky zemného plynu z Ruska pre Ukrajinu od ich obnovenia tento mesiac pokračujú stabilným tempom. Informoval o tom ukrajinský monopolný prepravca plynu, spoločnosť Ukrtransgaz. „Dodávky sú stabilné. Ukrajina 20. decembra získala 23,4 milióna kubických metrov ruského plynu,“ uviedol hovorca spoločnosti Maxim Beljavský.

Obnovenie dodávok umožnila dočasná dohoda

Objem plynu v domácich podzemných zásobníkoch od začiatku aktuálnej vykurovacej sezóny podľa údajov spoločnosti k 20. decembru klesol o 27,2 percenta na 12,19 miliardy kubických metrov.

Ukrtransgaz ďalej informoval, že za 1 miliarda kubických metrov plynu z Ruska odobratých v decembri Ukrajina zaplatila 378 miliónov USD.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Dodávky Rusko zastavilo v lete po tom, čo sa Kyjev a Moskva nedohodli na cene plynu a uhradení dlhov Ukrajiny za odobratý plyn. Obnovenie dodávok k 9. decembru umožnila októbrová dočasná dohoda na novej cene za surovinu počas zimných mesiacov.

Tú Moskva, Kyjev a EÚ stanovili na 378 USD za tisíc kubických metrov do konca roka a v prvom kvartáli budúceho roka na 365 USD. Dohoda podľa Kyjeva umožňuje Ukrajine medzi októbrom a marcom nakúpiť z Ruska až 5 miliárd kubických metrov plynu.

Ukrajinskej ťažobnej firme Ferrexpo chýba elektrina

Ukrajinská spoločnosť Ferrexpo, ktorá ťaží železnú rudu, zredukovala svoj odhad decembrovej výroby pre menšie dodávky elektrickej energie. Firma v pondelok uviedla, že obmedzí predaj na spotovom trhu, aby prioritne plnila dlhodobé kontrakty, ak bude situácia s nedostatkom energie pokračovať aj v prvom kvartáli 2015. Skupina Ferrexpo konštatovala, že za december pravdepodobne vyprodukuje o 140 tisíc ton peliet menej, ako pôvodne odhadovala.

Obmedzenie výroby firmy Ferrexpo je najnovším príkladom toho, ako nedostatok elektriny ovplyvňuje podnikanie v krajine. Ukrajina bola v dodávkach uhlia sebestačná, ale separatisti bojujúci v regiónoch Doneck a Luhansk zastavili produkciu viac ako polovice uhoľných baní. To spôsobilo nedostatok elektriny. Minulý týždeň sa nevyužívalo asi 10 percent ukrajinskej výrobnej kapacity pri produkcii elektriny pre nedostatok uhlia.

Skupina Ferrexpo uviedla, že má financie na pokrývanie prevádzkových a kapitálových výdavkov na dva mesiace. Za január až november tohto roka, čiže za obdobie pred zhoršením dodávok elektriny, bola produkcia spoločnosti Ferrexpo medziročne väčšia o 3 percentá.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať