Slováci môžu platiť eurom už v devätnástich krajinách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
ilustračné foto Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 1. januára (WEBNOVINY) – Spoločnou európskou menou eurom od 1. januára 2015 zaplatíme už v devätnástich krajinách eurozóny. Jej rady totiž rozširuje Litva. Tá bola poslednou z troch pobaltských krajín, ktorá nepoužívala euro. Susedné Lotyšsko bolo pritom vlani doteraz posledným prírastkom eurozóny, Estónsko do menovej únie vstupovalo pred ním v roku 2011.

Konverzný kurz litovského litasu bol stanovený na 3,45280 za jedno euro, čo zodpovedá úrovni stanovenej centrálnej parity v mechanizme výmenných kurzov ERM II. Zároveň zavedením eura ako oficiálneho platidla v Litve Európska centrálna banka od 1. januára prevezme priamy dohľad nad najväčšími litovskými bankami, keďže krajina zároveň vstupuje aj do jednotného mechanizmu dohľadu.

Slováci tak môžu svojou menou, teda eurom, platiť od začiatku roka 2015 už v devätnástich krajinách Európskej únie. Doteraz posledným prírastkom bolo v roku 2014 spomínané Lotyšsko. Slovensko do eurozóny vstúpilo 1. januára 2009 ako šestnásta krajina, v ktorej sa euro stalo národnou menou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia