Tieto udalosti otriasli ekonomikou v roku 2014

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovensko, slovenská zástava,
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 29. decembra (WEBNOVINY) – Rok 2014 bol plný rôznych ekonomických udalostí. Prinášame vám z nich tie najdôležitejšie, ktoré sa týkali hlavne Slovenska, ale aj Európskej únie či vzťahov s Ruskom.

JANUÁR

1. januára

Eurozóna sa od začiatku roka 2014 rozrástla o ďalšieho člena. Stalo sa ním Lotyšsko, ktoré oficiálne začína jednotnú európsku menu využívať od 1. januára tohto roka. V tento deň tak doterajšiu lotyšskú národnú menu lats (LVL) v pevnom výmennom kurze stanovenom na úrovni 0,702804 LVL za jedno euro nahrádza európska mena.

2. januára

Štát bude v roku 2014 platiť za svojich poistencov, teda za študentov, dôchodcov, nezamestnaných a matky na rodičovskej dovolenke mesačne 32,2 eura. Platba sa tak dostala na rovné štyri percentá z priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov. Uviedol to na tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír.

3. januára

Od 1. januára tohto roka sa spoločne so znížením sadzby dane z príjmov právnických osôb z 23 percent na 22 percent zaviedol aj inštitút daňových licencii. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov, ktorá okrem iného tieto zmeny prináša. Po prvýkrát sa budú licencie platiť v daňovom priznaní v roku 2015 za zdaňovacie obdobie roka 2014.

6. januára

Minimálne odvody na sociálne poistenie pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) sa od začiatku tohto roka zvýšili z predošlých 130,27 eura na 133,42 eura. Dôvodom je zvýšenie minimálneho vymeriavacieho základu na platenie poistného, ktorý stúpol z 393 eur na 402,5 eura.

13. januára

Zamestnanosť v priemysle sa v novembri minulého roka medziročne zvýšila o 0,7 percenta. Vzrástla tak prvýkrát po devätnástich mesiacoch poklesov. Ako ďalej vyplýva z údajov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR, zamestnanosť medziročne najvýraznejšie klesla v informačných a komunikačných činnostiach, a to o 2,4 percenta.

14. januára

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. si prenajala sedemsto nákladných vozňov na osem rokov spolu za vyše 31 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty. Podľa Vestníka verejného obstarávania si Cargo prenajalo šesťsto nákladných vagónov, vrátane opcie na sto vozňov, od firmy Convey a.s. Bratislava za 25,93 milióna eur bez dane. Za nájom ďalších sto vozňov má zaplatiť firme VIP Považský Chlmec, s.r.o. Stupava 5,11 milióna eur.

Amazon
Foto: SITA/AP

15. januára

Ukrajina podpísala návrh dohody o reverzných dodávkach plynu a poslala ho na Slovensko. Informoval o tom ukrajinský minister energetiky a uhoľného priemyslu Eduard Stavickij. „Podpísali sme a poslali sme ho na Slovensko,“ povedal v stredu v Kyjeve. Žiadne ďalšie informácie týkajúce sa podpisu dohody neprezradil.

23. januára

Hrubý dlh slovenskej verejnej správy ku koncu minulého roka zrejme prekročil hranicu 54 percent hrubého domáceho produktu, avšak nebol vyšší ako 55 percent výkonu ekonomiky. Konštatuje to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) vo svojej správe k aktuálnemu vývoju dlhu za tretí kvartál 2013, ktorý v stredu zverejnil Eurostat.

28. januára

Investícia amerického internetového obchodu Amazon v Brne je ohrozená. Zástupcovia mesta totiž podľa českých Hospodářských novin začali klásť ďalšie podmienky, ktoré už Amazon nechce akceptovať. Podľa denníka však má americký investor v zálohe Bratislavu.

30. januára

Od februára tohto roka sa na Slovensku zavedú rovnaké podmienky v platobnom styku, tzv. SEPA (Single Euro Payments Area). Ide o oblasť spoločného priestoru 33 krajín, v ktorých budú môcť klienti zasielať a prijímať platby v eurách za rovnakých podmienok ako domáce platby. Hlavná zmena nastane v zriadení inkasa.

31. januára

Ratingová agentúra Standard & Poor’s potvrdila Slovensku dlhodobý a krátkodobý rating záväzkov v zahraničnej a domácej mene na stupni A/A-1 so stabilným výhľadom. Rating na súčasnej úrovni podľa agentúry odzrkadľuje miernu, avšak zvyšujúcu sa vládnu dlhovú záťaž, vyhliadky pre udržateľný rast ekonomiky a nízku zahraničnú zadlženosť.

Lekar doktor
Foto: ilustračné, Thinkstock

FEBRUÁR

3. februára

Obyvatelia Slovenska existenciu korupcie vnímajú výraznejšie v porovnaní s priemerom za celú Európsku úniu. O tom, že v krajine je korupcia rozšírená, je presvedčených celých 90 percent občanov Slovenska. Konštatuje sa to v prvej správe Európskej komisie (EK) o boji proti korupcii, podľa ktorej tento názor v rámci celej EÚ zastáva 76 percent obyvateľov.

4. februára

Zdravotné sestry sa najnovšie pripomínajú predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi cez billboardovú kampaň. S novou iniciatívou prišli štyri mesiace po tom, čo stanovali pred jeho úradom.

6. februára

Pacienti budú môcť absolvovať predoperačné vyšetrenia u svojho všeobecného lekára. Novinka sa má týkať najmä mladých a zdravých ľudí, ktorí sa neliečia na viaceré ochorenia.

11. februára

Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy. Podľa nej bude podkladom na vyznačenie zmeny poľnohospodárskeho druhu pozemku v katastri právoplatné rozhodnutie, záväzné stanovisko alebo stanovisko orgánu ochrany poľnohospodárskej pôdy či geometrický plán.

12. februára

*

Vláda na stredajšom zasadnutí schválila s pripomienkami definitívny návrh Partnerskej dohody SR na roky 2014 až 2020. Ide o základný dokument, na základe ktorého bude Slovensko využívať peniaze Európskej únie (EÚ) v novom sedemročnom programovom období.

*

Podľa plánu vlády mala na Slovensku už od začiatku tohto roka fungovať len jedna štátna zdravotná poisťovňa. Stať sa tak malo v ideálnom prípade, ak by s odpredajom súkromných poisťovní Dôvera a Union súhlasili ich vlastníci.

Prasa, pokladnička, peniaze, centy
Foto: Shutterstock

18. februára

Spoločnosť Váhostav – SK, a.s. neplatí svojim dodávateľom načas za práce na stavbe diaľnice D1 Dubná Skala – Turany. Zdôvodňuje to tým, že ide o stratovú stavbu.

20. februára

Po štyroch rokoch opäť začínajú stavať diaľničný obchvat Žiliny, výstavba vyše jedenásťkilometrového úseku diaľnice D1 od Hričovského Podhradia po Lietavskú Lúčku má trvať štyri roky a stáť 427 mil. eur bez DPH.

25. februára

Vláda Roberta Fica by mala sprivatizovať štátom vlastnený podiel v spoločnosti Slovak Telekom najneskôr do deviatich mesiacov. Aspoň to predpokladá memorandum o porozumení, ktoré pred niekoľkými týždňami s nemeckými akcionármi, spoločnosťou Deutsche Telekom, podpísal minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD).

26. februára

Výrazná väčšina ľudí, ktorí si na dôchodok sporia v druhom dôchodkovom pilieri, si bude musieť z celej nasporenej sumy povinne kúpiť doživotný dôchodok v životnej poisťovni. Tzv. programový výber, ktorý umožní postupne vyplatiť nasporenú sumu po odchode na dôchodok, bude totiž určený pre tie osoby, ktorých dôchodok z prvého piliera alebo prvého a druhého piliera spolu je viac ako štvornásobok sumy životného minima, čo je v súčasnosti približne 800 eur.

27. februára

*

Slovensko patrí medzi typické sporiace národy, ktoré tradične uprednostňujú sporenie pred intenzívnejším požičiavaním si z bánk na účel okamžitej spotreby. Vyplynulo to z prieskumu GfK v strednej a východnej Európe.

*

Región Bratislavy je podľa hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa piatym najbohatším v rámci Európskej únie. Podľa údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat, sa HDP na obyvateľa Bratislavy v roku 2011 rovnal 186 percentám priemeru EÚ.

Euro, elektrina
Foto: Ilustračné foto: SITA/Tomáš Benedikovič

MAREC

4. marca

Ukrajina má záujem ďalej rokovať o dodávkach zemného plynu z Európy cez Slovensko v reverznom, teda spätnom toku zo západu na východ. Podľa Ukrajiny je reálne dosiahnuť to ešte v tomto roku, ale podmienkou je, aby sa uskutočnili ďalšie rozhovory. Uviedol to veľvyslanec Ukrajiny v SR Oleh Havaši.

5. marca

Slovensko už nerokuje s ruskou spoločnosťou Rosatom o jej prípadnom vstupe do projektu výstavby novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Spoločnosti JAVYS a JESS rokovania so spoločnosťou Rosatom v súvislosti s účasťou v projekte budovania nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach ukončili koncom minulého roka.

6. marca

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave s veľkou pravdepodobnosťou zostane vo vlastníctve štátu, pretože jeho prenájom súkromnému prevádzkovateľovi sa neoplatí. Informoval o tom denník Hospodárske noviny (HN) s odvolaním sa na prvé výsledky analýzy, ktorú si dalo vypracovať ministerstvo dopravy od poradenskej spoločnosti Deloitte Advisory.

7. marca

Cena elektrickej energie sa od júla tohto roka nepatrne zvýši. Odberatelia elektrickej energie totiž zaplatia viac na krytie historického dlhu pri likvidácii jadra. Ako informoval Národný jadrový fond, odberatelia zaplatia v koncových cenách elektriny na tzv. zadný palivový cyklus namiesto 3,15 eura za megawatthodinu 3,20 eura za megawatthodinu elektriny.

Mýto
Foto: ilustračné, SITA

14. marca

*

Autodopravcovia nebudú od 15. marca opäť platiť mýto na diaľniciach a cestách v intravilánoch, vrátane diaľničného prejazdu cez Bratislavu. V sobotu nadobudne účinnosť nová vyhláška ministerstva dopravy zavádzajúca znovu nulovú sadzbu spoplatnenia prejazdov nákladných vozidiel cez obce a mestá v dĺžke takmer tisíc kilometrov.

Išlo o jednu z hlavných požiadaviek Združenia cestných dopravcov ČESMAD Slovakia a Únie autodopravcov Slovenska. Zástupcovia UNAS ešte začiatkom marca hrozili tým, že pristúpia na ostrý štrajk pre obavy z nenaplnenia dohodnutých podmienok v mýtnom systéme s ministerstvom dopravy.

*

Rozhodnutia vlády a ministerstva hospodárstva, ktoré sa týkali odkúpenia podielu v stratovej matke Slovenského plynárenské priemyslu (SPP) od holdingu EPH a prevodu tranzitnej infraštruktúry z SPP do spoločnosti Eustream bez adekvátneho posilnenia postavenia štátu musí riešiť polícia. Podnet podal ešte 5. novembra predseda KDH Ján Figeľ, polícia ho odmietla. Do veci však vstúpil Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý zrušil rozhodnutie policajnej vyšetrovateľky a nariadil jej v tomto prípade konať.

19. marca

Za porušovanie zákona o ochrane osobných údajov by už nemali byť pokuty povinné – Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či pokutu uloží alebo nie. Ukladanie pokút a poriadkových pokút by tak malo závisieť od jednotlivých typov povinností, ktoré zamestnávateľom z tohto zákona plynú a závažnosti jeho prípadného porušenia. Výrazne má tiež klesnúť sadzobník pokút. Takúto zmenu prináša novela, ktorej návrh vláda schválila na svojom stredajšom rokovaní.

20. marca

*

Štát stále neprevzal úplnú kontrolu nad Slovenským plynárenským priemyslom (SPP). Podľa predbežných informácií by mohol štát prevziať 49-percentný podiel od spoločnosti Energetický a průmyslový holding (EPH) do konca marca. Ministerstvo hospodárstva SR sa však nechce vyjadrovať, či tento termín bude naplnený.

*

Úroveň slovenského verejného dlhu neprekročí 60 percent hrubého domáceho produktu (HDP) bez ohľadu na to, či sa po prezidentských voľbách bude musieť zostavovať nová vláda, a či sa teda dočasne znefunkčnia vyššie sankčné pásma dlhovej brzdy. Vyhlásil to na tlačovej konferencii premiér Robert Fico.

*

EÚ robí chybu, keď preberá ekonomické problémy Ukrajiny na svoje plecia, myslí si premiér Robert Fico. Podľa jeho slov Bratislava nemôže podporovať „nezmyselné“ ekonomické sankcie voči Ruskej federácii, keďže by to „neuveriteľne vážne“ poškodilo hospodárstvo Slovenska. Uviedol tiež, že zo slovenského rozpočtu žiadne peniaze na Ukrajinu nepôjdu.

Volkswagen v Stupave otvára technologické centrum
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

21. marca

Odborári v bratislavskej automobilke Volkswagen v piatok ráno vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Šéf tamojších odborárov Zoroslav Smolinský priznal, že si týmto krokom chceli zlepšiť vyjednávaciu pozíciu pred rokovaniami s manažmentom. Tie už po troch mesiacoch neúspešných vyjednávaní o platoch pokračujú za účasti sprostredkovateľa.

26. marca

Poslanci Smeru zablokovali rokovanie mimoriadnej schôdze parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie ku kauze štátnych hmotných rezerv. Na stretnutí, ktoré inicioval podpredseda strany Most-Híd Zsolt Simon, mal šéf Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura vysvetliť, prečo štát nakupoval obilie a cukor za výrazne vyššie ceny, než za aké sa v tom čase bežne predávalo. Predražený obchod sa uskutočnil medzi SŠHR a firmou Montir, ktorú vlastní partner finančnej skupiny J&T Igor Rattaj.

27. marca

*

Stavebná spoločnosť Doprastav, a.s. požiadala Okresný súd Bratislava I o súhlas s reštrukturalizáciou. „Dôvodom žiadosti o schválenie reštrukturalizácie sú vysoké záväzky a nezaplatené faktúry za investorom objednané práce na výstavbe poľských ciest, pre ktoré sa spoločnosť obrátila na príslušný súd. Výška škody dosahuje niekoľko desiatok miliónov eur, presnú sumu určia znalci,“ informoval hovorca Doprastavu Michal Krajčír.

*

Slovensko prepojilo s Maďarskom svoje plynovody. Potrubie na slovenskej strane, ktorého výstavba sa začala na jar minulého roku, je už naplnené plynom na prevádzkový tlak. Testovacia prevádzka novovybudovaného prepojenia sa očakáva v najbližších mesiacoch

28. marca

Slovenský plynárenský priemysel sa dohodol so spoločnosťou Gazprom na novom znení dlhodobej zmluvy o dodávkach zemného plynu. V zmluve sa napríklad upravila nákupná cena. Slovenskí plynári však nechceli konkretizovať, za akú cenu budú po novom nakupovať od ruského energetického gigantu plyn.

Dôchodca, dôchodcovia
Foto: ilustračné, Thinkstock Foto: ilustračné, Thinkstock.

APRÍL

1. apríla

Parlament v utorok schválil novelu Občianskeho zákonníka, ktorá ma zabrániť úžerníckym praktikám. Medzi najpodstatnejšie zmeny, ktoré navrhli zákonodarcovia za Smer-SD Anton Martvoň a Otto Brixi, patrí definícia úžery aj v Občianskom zákonníku a stanovenie maximálnej odplaty za poskytnutie úveru.

2. apríla

Kontroly využívania finančných prostriedkov Európskej únie (EÚ) v druhom polroku minulého roka zistili nezrovnalosti vo verejnom obstarávaní pri 84 projektoch v hodnote 22,93 milióna eur. Uvedené údaje sa týkajú hlavných jedenástich operačných programov v rámci Národného strategického referenčného rámca SR na roky 2007 až 2013.

18. apríla

Telefónica Slovakia sa premenuje na O2 Slovakia. Bez uvedenia zdrojov o tom informoval portál motejlek.com. Podľa portálu sa na mimoriadnom valnom zhromaždení budúci alebo ďalší týždeň premenuje materská firma Telefónica Czech Republic na O2 Czech Republic.

21. apríla

Počet dôchodcov na Slovensku sa za posledných deväť rokov zvýšil o 114-tisíc. Kým ku koncu marca 2005 evidovala Sociálna poisťovňa 1,21 mil. poberateľov dôchodkov, ku koncu marca tohto roka dôchodok dostávalo 1,32 mil. osôb.

25. apríla

Tretí blok Atómovej elektrárne Mochovce (EMO) by mohol začať s výrobu elektriny koncom budúcoročného polroka. „V súčasnej dobe Slovenské elektrárne deklarujú, že budú elektráreň spúšťať koncom prvého polroka budúceho roka, alebo v treťom štvrťroku budúceho roka,“ povedala predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR Marta Žiaková.

Mochovce jadrova atomova
Foto: SITA/Martin Havran

MÁJ

2. mája

Slovensko má jedny z najbezpečnejších atómových elektrární na svete. Vyplýva to zo záverov tzv. posudzovacieho zasadania k Dohovoru o jadrovej bezpečnosti, na ktorom sa posudzujú národné správy členských krajín.

5. mája

Uvalenie najprísnejších ekonomických sankcií zo strany Európskej únie na Ruskú federáciu by sa výrazne podpísalo aj na hospodárskom raste Slovenska. Pripustil to v pondelok na tlačovej konferencii premiér Robert Fico, podľa ktorého by to mohlo znamenať aj ukrojenie takmer polovice z rastu ekonomiky.

6. mája

Minuloročným tendrom na licencie pre záchranárske vrtuľníky sa bude zaoberať Generálna prokuratúra (GP) SR. Prešetrovanie inicioval poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný. Je presvedčený, že ministerstvo zdravotníctva (MZ), ktoré povolenia vydáva, porušilo zákon.

7. mája

Hnutie NOVA kritizuje výber privatizačného poradcu, ktorý ma radiť vláde pri predaji 49-percentného podielu spoločnosti Slovak Telekom (ST). Výber poradcu sa uskutočnil bez súťaže a v užšom výbere zostali traja uchádzači – J. P. Morgan, Citi a UBS. „Vláda Roberta Fica si dovolila vybrať poradcu bez súťaže. Vyberá si z poradcov, ktorí majú konflikt záujmov ako Berlín. Ide o spoločnosti J. P. Morgan a Citi,“ podpredseda hnutia Marcel Klimek. Konflikt záujmov vidí v tom, že pre spomínané spoločnosti v minulosti pracoval súčasný štátny tajomník ministerstva financií Vazil Hudák.

9. mája

Kabinetu Roberta Fica hrozí povinnosť zostaviť vyrovnaný rozpočet už pre budúci rok. Môže za to kombinácia ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti a na jeseň očakávaná aplikácia nových štandardov ESA2010 pri posudzovaní deficitu a dlhu zo strany Eurostatu. V konečnom dôsledku môže totiž do nášho vlaňajšieho verejného dlhu započítať faktory, ktoré by jeho úroveň zvýšili nad 57 percent hrubého domáceho produktu.

Ecb
Foto: SITA/AP

15. mája

*

Audítori Európskej komisie dospeli k záveru, že na Slovensku chýba účinná kontrola eurofondov a niekto, kto by bojoval proti podvodom. Ministerstvo financií označujú za vysoko rizikový orgán auditu, na ktorý sa nevedia spoľahnúť. Ako v najnovšom čísle píše ekonomický týždenník Trend, táto výčitka úplne zapadá do správania slovenských ministrov, ktorí sa tvária, ako keby sa ich temná stránka eurofondov vôbec netýkala.

*

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok informoval viaceré členské štáty Európskej únie vrátane Slovenska, že ak Ukrajina nebude platiť za dodávaný plyn z Ruska, hrozí jeho zastavenie do európskeho priestoru od 1. júna 2014. Vyhlásil to predseda vlády SR Robert Fico po rokovaní s generálnym tajomníkom NATO Andersom Fogh Rasmussenom. Slovenský premiér to označil za „vážne ohrozenie energetickej bezpečnosti Slovenska“.

21. mája

*

Vláda si podľa premiéra Roberta Fica plní tri kľúčové úlohy zo svojho programového vyhlásenia, ktorými sú konsolidácia verejných financií, podpora hospodárskeho rastu a cenovej stability a znižovanie nezamestnanosti na Slovensku. Ako uviedol predseda vlády na stredajšej tlačovej besede venovanej vyhodnoteniu prvej polovice vládnutia, kabinet uspel pri zámere znížiť deficit verejných financií v roku 2013 pod 3 percentá hrubého domáceho produktu.

*

Slovensko si v porovnaní konkurencieschopnosti ekonomík v uplynulom roku mierne polepšilo. Vyplýva to zo Svetovej ročenky konkurencieschopnosti ekonomík v roku 2014, ktorú vypracoval švajčiarsky Inštitút pre rozvoj manažmentu.Slovenská ekonomika sa však v rebríčku konkurencieschopnosti medzi 60 hodnotenými krajinami stále nachádza v druhej horšej polovici. Oproti minulému roku si polepšila o dve priečky a umiestnila sa na 45. mieste.

22. mája

Arbitráž, ktorú inicioval vlastník zdravotnej poisťovne Union, holandská spoločnosť Achmea, pre zámer vlády zaviesť unitárny systém, skončila víťazstvom Slovenska. Informovalo o tom ministerstvo financií (MF). „Arbitrážny tribunál konštatoval, že koncept a implementácia verejného zdravotného poistenia je plne v rukách štátu,“ uviedlo MF.

28. mája

Kolektívne vyjednávanie v spoločnosti Volkswagen Slovakia sa skončilo. Tarifné mzdy zamestnancov sa od 1. apríla tohto roka zvýšia o 2,4 percenta a o ďalšie 2,3 percenta vzrastú od 1. januára budúceho roka. Spoločnosť zároveň vyplatí jednorazovú platbu vo výške sto eur v júni tohto roka a ďalšiu vo výške 180 eur v októbri. Uzavretím dohody sa automobilka vyhla avizovanému výstražnému štrajku.

29. mája

Ministerstvo financií opäť uskutoční kontrolu kvality auditu pri projektoch financovaných z peňazí Európskej únie. Novú kontrolu vo väčšom rozsahu vykonajú iní ľudia a jej výsledky by mali byť známe do konca leta. Ministerstvo tak reaguje na výhrady Generálneho riaditeľstva pre regionálnu politiku v Európskej komisii k výsledkom domáceho auditu.

Spp
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič Foto: ilustračné, SITA/Tomáš Benedikovič

JÚN

4. júna

*

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) vyzval telekomunikačných operátorov, aby neúčtovali zákazníkom poplatok za prenos čísla. Ako informoval hovorca RÚ Roman Vavro, poskytovatelia verejnej telefónnej služby by mali verejne prisľúbiť, že ako odovzdávajúci ani prijímajúci podnik nebudú požadovať od účastníkov priame platby za služby spojené s prenosom čísla.

*

Štát sa stal definitívne jediným vlastníkom Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Zavŕšil sa tak proces prevzatia 49-percentného podielu SPP od českej spoločnosti Energetický a průmyslový holding (EPH).

5. júna

Parlament schválil pravidlá, podľa ktorých sa budú od začiatku budúceho roka vyplácať dôchodky z druhého penzijného piliera. Možnosť výberu časti nasporenej sumy dostanú tí sporitelia, ktorých súčet dôchodkov z prvého a druhého piliera bude vyšší, ako by bol ich dôchodok, ak by do druhého piliera nevstúpili a dostávali by penziu výlučne zo štátneho, priebežného piliera.

8. júna

Sporitelia v druhom pilieri budú mať od budúceho roka nárok na predčasný starobný dôchodok vtedy, ak súčet súm ich dôchodkov z prvého a druhého piliera bude vyšší ako 1,2-násobok sumy životného minima. Vyplýva to z novelizácie zákona o sociálnom poistení, ktorú v rámci novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení schválil parlament.

17. júna

Diaľničný tunel Višňové pri Žiline začínajú stavať už po tretíkrát, naposledy poklepával základný kameň výstavby premiér Robert Fico vo februári 2010 s tým, že už v polovici roka 2014 mal byť tunel sprejazdnený. Podľa ministra dopravy Jána Počiatka utorňajšie poklepávanie základného kameňa sa podarí dotiahnuť do konca, pretože už existujú reálne zmluvy s reálnymi podmienkami, ktoré musí zhotoviteľ splniť, a keď nie, tak bude za to veľmi tvrdo sankcionovaný.

22. júna

Spojenie Bratislavy a Košíc diaľnicou D1 by malo byť hotové do roku 2019. „Od Hričovského podhradia až po Turany sa už všetky úseky realizujú a tým pádom vieme, že by mali byť hotové do roku 2019. Čiže to je rozuzlenie celého príbehu D1, ktorý sa tu ťahá dlhé roky,“ povedal v televíznej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek (Smer-SD).

23. júna

Predseda vlády Robert Fico neplánuje znižovať sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) z 20 na 19 %. Podľa premiéra by totiž zníženie DPH neprinieslo zníženie cien.

27. júna

Slovenské elektrárne (SE) neuvažujú o tom, že by ukončili práce na dostavbe tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. „Opätovne potvrdzujeme svoj záväzok a nasadenie dostavať tretí a štvrtý blok Atómovej elektrárne Mochovce, ktorý je strategickou a zároveň najväčšou investíciou skupiny Enel na svete, vytvárajúca pracovné príležitosti pre takmer 10-tisíc ľudí,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová.

Caplovic
Foto: SITA/Marián Peiger

JÚL

3. júla

Prezident Andrej Kiska prijal demisie ministra hospodárstva Tomáša Malatinského a šéfa rezortu školstva Dušana Čaploviča. Obaja vo funkciách skončili po dohode s premiérom Robertom Ficom. Za nového ministra hospodárstva Kiska vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka tohto rezortu Pavla Pavlisa. Novým ministrom školstva sa stal Peter Pellegrini, ktorý bol štátnym tajomníkom rezortu financií.

9. júla

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) rozhodol o vyčiarknutí stavebných spoločností Doprastav, a.s. a Strabag, a.s. Praha zo zoznamu podnikateľov. Dôvodom je ich účasť na kartelovej dohode v diaľničnom tendri na stavbu časti diaľnice D1 Mengusovce – Jánovce pred deviatimi rokmi. Uvedené spoločnosti sa nebudú môcť zúčastňovať verejného obstarávania.

15. júla

Česká zbrojovka Uherský Brod investuje do nového spoločného česko-slovenského závodu na výrobu ručných zbraní CZ Slovensko, ktorý otvorili v areáli Vojenského opravárenského podniku Nováky, tri až štyri milióny eur. Ako pre agentúru SITA ďalej uviedol generálny riaditeľ Českej zbrojovky Lubomír Kovařík, v závode už pracuje prvých 65 ľudí a do konca roka by ich malo byť dvesto.

16. júla

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) v konaní o vyčiarknutí stavebných firiem zo zoznamu podnikateľov pre kartel rozhodol o ďalších dvoch spoločnostiach. Rozhodnutia úradu sa týkajú spoločností Inžinierske stavby, a.s. Košice a Skanska, a.s. Praha. Pre agentúru SITA to v stredu potvrdil hovorca úradu Ján Mažgút. Informácie o tom ako úrad rozhodol, však neposkytol z dôvodu, že rozhodnutia ešte nie sú právoplatné.

18. júla

Zámer ministra hospodárstva Pavla Pavlisa poskytnúť daňovú úľavu vo výške 58 miliónov eur firme podnikateľa Andreja Babiša preveruje Európska komisia. Informoval o tom europoslanec Ivan Štefanec. „Obrátil som sa na Európsku komisiu, konkrétne na pána Joaquína Almuniu, ktorý je komisárom pre hospodársku súťaž, s otázkou v akom stave je preverovanie daňových úľav z verejných zdrojov v maximálnej výške 58 miliónov eur pre firmu Duslo Šaľa,“ povedal europoslanec.

23. júla

V najväčšom slovenskom výrobcovi elektriny, spoločnosti Slovenské elektrárne, bola policajná razia. Pre agentúru SITA túto informáciu potvrdili viaceré od seba nezávislé zdroje, ktoré si neželali byť menované. Fakt, že sú v elektrárňach policajti, potvrdilo aj Ministerstvo hospodárstva SR. Hovorkyňa ministra hospodárstva Miriam Žiaková informovala, že policajtov zaujímali dokumenty, ktoré sa týkajú privatizácie Slovenských elektrární.

31. júla

Po zatvorení závodu Microsoft (bývalá Nokia) v maďarskom Komárome príde o prácu 675 Slovákov. Informovalo o tom Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Hrad, Bratislavský hrad
Foto: SITA/AP

AUGUST

1. augusta

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s Ratings Services (S&P) v piatok potvrdila dlhodobý rating úverovej spoľahlivosti Slovenska na stupni A. Zároveň potvrdila krátkodobý rating úverovej spoľahlivosti Slovenska na stupni A-1.

7. augusta

Hoci Slovensko vyváža poľnohospodárske a potravinárske výrobky v drvivej väčšine do krajín Európskej únie, až 96,6 percent z celkového exportu, ruské embargo na dovoz potravín môže výrazne postihnúť aj náš agropotravinársky sektor. Upozorňuje na to Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.

Sadzba osobitného odvodu bánk by od budúceho roka mala klesnúť zo súčasných 0,4 percenta na 0,2 percenta. Ako ďalej vyplýva z vyhlášky Ministerstva financií SR, ktorá je v pripomienkovom konaní, suma uhradených odvodov totiž k 25. júlu tohto roka presiahla výšku 500 mil. eur.

14. augusta

Slovensko je pripravené na prípadnú plynovú krízu. Po stretnutí s predstaviteľmi Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) a Eustreamu to uviedol premiér Robert Fico. Predseda vlády sa so slovenskými plynármi stretol po tom, čo ukrajinský parlament rokuje o zákone, ktorý by mal hovoriť o sankciách voči Rusku.

18. augusta

*

Hypotéky pre mladých štát aj v budúcom roku zrejme zvýhodní dvoma percentami. Podľa prvého návrhu budúcoročného rozpočtu by sa takisto nemal zmeniť príspevok na mladomanželské pôžičky, ktorý je určený vo výške 3 percent ročne.

*

Stavebné spoločnosti, dlhujúce štátu za nezaplatenú pokutu za účasť na kartelovej dohode, sa môžu bez problémov zúčastňovať na verejnom obstarávaní. Nebráni tomu ani v súčasnosti platný zákon o verejnom obstarávaní, ktorý bol na návrh ministerstva vnútra na čele s Robertom Kaliňákom vlani viackrát značne pozmenený.

Praca
Foto: SITA/Dušan Hein

20. augusta

Penzisti s dôchodkom do 396,18 eura dostanú v decembri tohto roka vyšší vianočný príspevok ako vlani. Maximálna suma vianočného príspevku sa má oproti súčasnosti zvýšiť zo 75 eur na 87,26 eura.

21. augusta

Každý štvrtý Slovák vlani pravidelne chodil do práce aj v sobotu. Napriek tomu však za európskym priemerom zaostávame. V Európskej únii totiž trávi soboty pravidelne v práci v priemere 27 percent pracujúcich obyvateľov a v eurozóne až takmer 29 percent.

25. augusta

Slovenskí spotrebitelia sa nemusia obávať zastavenia dodávok ruskej ropy cez Ukrajinu. Po pondelňajšom stretnutí s predstaviteľmi spoločnosti Transpetrol to uviedol premiér Robert Fico. Podľa neho sa môžeme v prípade zastavenia alebo obmedzenia dodávok ropy z Ruska spoliehať nielen na zásoby ropy a ropných produktov, ale aj na ropovod Adria.

28. augusta

Strana SaS sa rozhodla zbierať podpisy pod návrh na odvolanie ministra práce Jána Richtera. Zistenia konzervatívneho inštitútu o extrémnej úspešnosti spoločnosti Star EU pri čerpaní eurofondov, ktorú pred niekoľkými rokmi odporúčal starostom vtedajší generálny manažér Smeru-SD Richter, vypovedajú podľa liberálov o existencii ďalšej tunelárskej schémy obludných

Noviny novinar zurnalistika media
Foto: ilustračné, Thinkstock

SEPTEMBER

2. septembra

Napriek tomu, že verejný dlh v minulom roku prekročil 55 percent HDP a prelomil druhú aj tretiu hranicu dlhovej brzdy, vláda nepredložila dostatočnú víziu stlačenia dlhu späť pod 50 percent. Konštatuje to vo svojej správe o hodnotení plnenia pravidiel rozpočtovej transparentnosti za rok 2013 Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

3. septembra

*

Slovenská republika sa v rebríčku konkurencieschopnosti Svetového ekonomického fóra umiestnila na 75. mieste. Oproti minulému roku si tak polepšila o tri pozície. Vyplýva to zo Správy o globálnej konkurencieschopnosti 2014-2015.

*

Investičná skupina Penta vstupuje na mediálny trh a to prostredníctvom spolupráce s holandskou investičnou spoločnosťou V 3 Media Holdings. Tá právoplatne uzatvorila akvizíciu vydavateľstva 7 Plus, a.s., vrátane internetovej spoločnosti Centrum Holdings, a akvizíciu vydavateľstva Trend Holding, s.r.o.,

8. septembra

Investičná skupina Penta Investments je podľa informácií motejlek.com pomerne blízko k dohode o vstupe do slovenského vydavateľského domu Petit Press, ktorého vlajkovou loďou je denník Sme.

10. septembra

*

Najlepším vlastníkom Slovenských elektrární (SE) by bol štát. Myslí si to minister hospodárstva Pavol Pavlis, ktorý pripustil, že by sa štát uchádzal o 66-percentný podiel v SE, ktorý chce predať talianska energetická skupina Enel. „Z môjho pohľadu si myslím, že by bol štát jeden z tých najlepších vlastníkov. Je to jedna z možností,“ povedal minister po rokovaní vlády.

*

Po tom, čo pokles dodávok zemného plynu z Ruska zaznamenalo Poľsko, hlási podobný problém aj Slovensko. Ako uviedol pre agentúru SITA hovorca Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Peter Bednár, v súčasnosti ide iba o mierny pokles dodávok plynu na úrovni približne 10 percent.

11. septembra

Penzisti s dôchodkom do 396,18 eura dostanú v decembri tohto roka vyšší vianočný príspevok ako vlani. Maximálna suma vianočného príspevku sa oproti súčasnosti zvýši zo 75 eur na 87,26 eura. Vyplýva to z novely zákona o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku, ktorú schválil parlament.

18. septembra

*

Spoločnosť Bratislavská teplárenská (BAT) je v exekučnom konaní. Má taktiež zablokované účty. Súvisí to s dvadsaťšesťmiliónovým súdnym sporom, ktorý bratislavská tepláreň prehrala so spoločnosťou Paroplyn Holdings Limited, ktorá patrí do portfólia finančnej skupiny Penta.

*

Trnavská automobilka PSA Peugeot Citroën Slovakia zastaví na dva týždne od pondelka 22. septembra do 3. októbra výrobu. Dôvodom je tradične nižší dopyt po nových vozidlách v jesenných mesiacoch.

25. septembra

Nová atómová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach, ktorá by mala nahradiť dva jadrové bloky v súčasnosti odstavovanej elektrárne V1, by mohla byť pripravená vyrábať elektrinu až v roku 2030. „Reálne je pripojenie projektu do siete okolo roku 2030,“ povedal Tomáš Vavruška z Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska (JESS).

Reverzný tok plynu na Ukrajinu je v prevádzke
Foto: SITA/AP

OKTÓBER

1. októbra

*

Navýšenie odhadu schodku verejných financií na tento rok tesne pod hranicu 3 percent hrubého domáceho produktu netreba vnímať tragicky. Vyplýva to zo slov ministra financií Petra Kažimíra, ktorý v stredu po rokovaní vlády konštatoval, že do konca roka sa ešte čísla môžu zlepšiť.

*

Slovensko zaznamenalo pokles dodávok zemného plynu o 50 percent. Ako uviedol na stredajšej tlačovej besede premiér Robert Fico, Slovenský plynárenský priemysel (SPP) však aj napriek takýmto zníženým dodávkam plynu naďalej garantuje plynulé dodávky tak pre domácnosti ako aj pre firmy.

3. októbra

O podiel Enelu v Slovenských elektrárňach majú záujem aj Číňania. Potvrdil to šéf talianskeho energetického koncernu Francesco Starace. Navyše sa čínske spoločnosti zaujímajú aj o majetok, ktorý Enel predáva v Rumunsku.

5. októbra

Diaľnica medzi Bratislavou a Košicami by mala byť hotová v 2019, hovorí minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). „Termín 2019 sa javí reálnejší aj pre všetky komplikácie, ktoré stavebný trh zažíva,“ povedal minister v relácii Rozhlasu a televízie Slovenska Sobotné dialógy.

6. októbra

Slovensko bude od Európskej únie žiadať kompenzácie pre znížené dodávky plynu z Ruska. O možných kompenzáciách mal už štátny tajomník ministerstva hospodárstva Miroslav Obert rokovať s eurokomisárom pre energetiku Güntherom Oettingerom.

7. októbra

*

Slovensko sa v rebríčku ekonomickej slobody umiestnilo na 45. mieste spomedzi 152 porovnávaných krajín. „Hodnotenie Slovenska sa oproti poslednému porovnávanému roku zhoršilo o 0,12 bodu, čo sa prejavilo poklesom o deväť miest v porovnaní s predošlým rokom,“ informovala Nadácia F. A. Hayeka, ktorá spolupracuje na zostavovaní rebríčka Indexu ekonomickej slobody.

*

Slovenské elektrárne zverejnili aktuálne termíny dostavby tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce (EMO). Ako uviedol na stretnutí s novinármi šéf dostavby mochoveckých blokov Giancarlo Aquilanti, s komerčnou prevádzkou tretieho bloku by sa malo začať v treťom kvartáli roku 2016. Štvrtý blok by mali uviesť do prevádzky následne v roku 2017.

8.októbra

Okresný súd Bratislava I začal reštrukturalizačné konanie voči zadlženej stavebnej spoločnosti Váhostav – SK, a. s. (Váhostav) na jej návrh. Rozhodnutie súdu z 2. októbra bolo v stredu zverejnené v Obchodnom vestníku a odvolanie proti nemu nie je prípustné.

9. októbra

Od budúceho roka na úradoch správne a súdne poplatky papierovými kolkami nezaplatíme. Starý systém totiž kompletne nahradí nový systém elektronických kolkov, ktorý umožní uhrádzať tieto poplatky priamo na úradoch hotovostnou alebo bezhotovostnou formou.

15. októbra

Minimálna mzda na Slovensku sa od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 352 eur na 380 eur. Ide o nárast o 7,95 percenta. Najnižší možný hrubý hodinový zárobok tak v budúcom roku dosiahne 2,184 eura, kým v súčasnosti je to 2,023 eura. V stredu o tom rozhodla vláda.

Pozicka studenti skola
Foto: ilustračné, Thinkstock

21. októbra

Poslanci Národnej rady SR schválili zmeny v Obchodnom zákonníku. Ministerstvo spravodlivosti (MS) navrhlo vytvoriť dva typy spoločností s ručením obmedzeným (s.r.o.). Podľa vzoru Nemecka by sa mali deliť na tzv. riadne, v ktorých sa v absolútnom vyjadrení zvýši požiadavka na vytváranie základného imania a na start-up spoločnosti s ručením obmedzeným, ktoré bude možné vytvárať už so základným imaním od jedného eura.

22. októbra

*

Nárok na bezplatné cestovanie vo vnútroštátnej železničnej osobnej doprave budú mať od 17. novembra deti do 15 rokov, žiaci a študenti denného štúdia do 26 rokov, ako aj osoby, ktoré dovŕšili 62 rokov a všetci poberatelia dôchodkov podľa zákona o sociálnom poistení. Vyplýva to z návrhu na realizáciu opatrení finančného, ekonomického a sociálneho balíčka v železničnej osobnej doprave, ktorý v stredu schválila vláda na návrh ministra dopravy Jána Počiatka.

*

Za zníženými dodávkami plynu z Ruska, ktoré už druhý mesiac registruje Slovenských plynárenský priemysel (SPP), je napĺňanie ruských podzemných zásobníkov plynu. Potvrdil to na stretnutí s ministrom hospodárstva Pavlom Pavlisom jeho ruský kolega, minister energetiky Alexander Novak.

26. októbra

*

Podnikatelia znova upozorňujú na vysoké ceny elektriny. Slovenskí podnikatelia, zamestnávatelia a obchodné komory sú presvedčení, že majú jedny z najvyšších cien elektriny v Európe. „Jednou z hlavných príčin je rast regulovanej zložky ceny, najmä neustály nárast tarify za prevádzkovanie systému, ktorá slúži prevažne na financovanie podpory výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov,“ myslia si zamestnávatelia.

*

Najväčšia trojka slovenských bánk, teda Slovenská sporiteľňa, VÚB banka a Tatra banka, prešla hodnotením Európskej centrálnej banky (ECB). Ako ďalej informovali v spoločnom stanovisku Národná banka Slovenska a Ministerstvo financií SR, výsledky testov potvrdili, že slovenské banky majú ukazovateľ vlastného kapitálu Tier I nad referenčnou hodnotou 8 percent.

28. októbra

Hranica zárobku pri dohodách o brigádnickej práci, do ktorej študenti neplatia odvody, sa pre študentov stredných a vysokých škôl od začiatku budúceho roka zvýši na jednotnú sumu 200 eur. Počíta s tým novela zákona o sociálnom poistení, ktorú v utorok podpísal prezident Andrej Kiska.

29. októbra

Slovensko si v porovnaní kvality podnikateľského prostredia s ostatnými krajinami v tomto roku pohoršilo. Podľa najnovšieho vydania štúdie Doing Business 2015 totiž Slovensko v rebríčku 189 štátov kleslo o dve miesta na 37. priečku. V rámci Visegrádskej štvorky sa najvyššie, a to na 32. priečke, umiestnilo Poľsko, v porovnaní s vlaňajším rebríčkom však kleslo o dve miesta.

30. októbra

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter zostáva vo svojej funkcii. Opozícia totiž na mimoriadnej schôdzi neuspela s návrhom na jeho odvolanie. Návrh na odvolanie Jána Richtera z pozície šéfa rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny podporilo 50 opozičných poslancov, 77 poslancov Smeru-SD bolo proti a hlasovania sa zdržal jeden opozičný poslanec.

Zvolenská
Foto: SITA/Marián Peiger

NOVEMBER

3. novembra

*

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská sa vzdala svojej funkcie po tom, čo ju k tomu vyzval premiér Robert Fico. Ten ju k tomuto kroku vyzval po medializovaných informáciách o nákupe drahšieho CT prístroja v piešťanskej nemocnici. „Proces obstarania CT prístroja vyvoláva pochybnosti a na tieto pochybnosti nestačí reagovať len tým, že budú odvolaní členovia správnej rady, ale musí niesť zodpovednosť aj ten, kto týchto ľudí riadi a kto týchto ľudí kontroluje,“ povedal.

*

Podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová sa vzdala funkcie v parlamente. Rovnako sa vzdala aj funkcie predsedníčky dozornej rady piešťanskej nemocnice. Dôvodom je proces obstarania CT prístroja v tejto nemocnici.

*

Obstaranie CT prístroja v piešťanskej nemocnici je podľa predsedu hnutia NOVA Daniela Lipšica biznis predsedu NR SR Pavla Pašku. Ako povedal Lipšic pre agentúru SITA, Paška firmu, ktorá CT dodala a v ktorej kedysi pôsobil ako konateľ, dodnes ovláda.

4. novembra

*

Najbohatším Slovákom by mal byť Andrej Babiš. Majiteľ skupiny Agrofet a súčasný minister financií v Českej republike by mal podľa údajov magazínu Forbes Slovensko vlastniť majetok za 2,04 mld. eur. Na druhom mieste sa s majetkom 650 mil. eur umiestnil Ivan Chrenko z developerskej spoločnosti HB Reavis. Prvú trojku uzatvára Jaroslav Haščák z finančnej skupiny Penta Investments.

*

Ukrajinci dostanú reverzným tokom zo Slovenska viac plynu, ako sa pôvodne predpokladalo. Plynovod spájajúci slovenské Vojany a ukrajinský Užhorod totiž navýšil svoju kapacitu. Kým po spustení reverzného toku do prevádzky slovenskí plynári deklarovali, že ročne dokážu z nášho územia našim východným susedom dodať zhruba 10 miliárd metrov kubických plynu, v súčasnosti by to už malo byť približne 11,5 miliardy metrov kubických.

Voda pitna
Foto: SITA/Diana Černáková

5. novembra

*

Vládny kabinet odsúhlasil dohodu medzi Slovenskom a Ruskou federáciou o dodávkach ropy. Z dohody vyplýva, že ročne by nám mali Rusi dodať do šesť miliónov ton ropy. Také isté množstvo ruskej ropy by sa malo prepraviť cez naše územie ďalej na Západ. Dohoda bude podpísaná na obdobie od 1. januára budúceho roka do konca roka 2029.

*

Prezident Andrej Kiska podpísal novelu Ústavy SR, ktorá zakazuje vývoz vody mimo územia Slovenska. V rámci novely, ktorú parlament schválil 21. októbra, pribudne do 4. článku ústavy odsek, ktorý zakazuje cez hranice prepravovať vodu odobratú z vodných útvarov na území Slovenskej republiky dopravnými prostriedkami alebo potrubím.

6. novembra

Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka strany Smer-SD), za nového šéfa rezortu zároveň vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka Viliama Čisláka.

7. novembra

Premiér Robert Fico mal po tretíkrát v tomto volebnom období čeliť odvolávaniu v parlamente. Návrh na vyslovenie nedôvery Ficovi podali do parlamentu opoziční poslanci.

10. novembra

*

Premiéra Roberta Fica sa opozícii odvolať nepodarilo. Na mimoriadnej schôdzi národnej rady za jeho odvolanie hlasovalo 53 zo 133 prítomných poslancov, proti bolo 79 zákonodarcov a jeden sa zdržal. Ficovo odvolávanie iniciovali poslanci za SDKÚ-DS, SaS, OĽaNO a časť nezaradených. Podľa nich Fico a strana Smer-SD dlhodobo vytvára organizovaný systém, ktorý vedie k podpore klientelizmu a zneužívaniu verejných zdrojov a verejnej moci.

*

Pozícia Pavla Pašku v parlamente zostala nezmenená. Mimoriadna schôdza Národnej rady SR, ktorú iniciovala opozícia, sa skončila krátko po tom, ako sa začala. Poslanci neschválili program s jediným bodom, a to návrhom na odvolanie Pavla Pašku z funkcie predsedu parlamentu. Schôdzu zablokovali poslanci Smeru-SD. Návrh na Paškovo odvolanie podali do parlamentu opozičné strany, zdôvodnili ho angažovaním sa Pašku v zdravotníckych firmách.

Pavol Paška
Foto: SITA/Marián Peiger

12. novembra

*

Vlakový dopravca RegioJet by chcel jazdiť aj na pravidelnej autobusovej, nedotovanej diaľkovej linke Bratislava – Nitra – Banská Bystrica. Zatiaľ nemôže, pretože Bratislavský samosprávny kraj mu doteraz nevydal dopravnú licenciu. Nitriansky kraj totiž nesúhlasí s vydaním licencie so zdôvodnením, že na to nedalo súhlas mesto Nitra. Majiteľ Student Agency Radim Jančura za tým vidí snahu krajov spolu s autobusovými spoločnosťami nepustiť na trasu konkurenta a vedenie Bratislavského kraja podozrieva z klientelizmu.

*

Generálny riaditeľ spoločnosti Tipos Ladislav Kriška ponúkol v stredu pri vzájomnom rozhovore s ministrom financií SR Petrom Kažimírom svoju rezignáciu. Ako ďalej informoval rezort financií, Kažimír túto rezignáciu prijal. Denník SME totiž informoval, že Kriška platil za súkromný nákup v pražskom obchode s luxusnou obuvou takmer 5 tis. eur firemnou kartou.

13. novembra

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair otvorí svoju prvú základňu na Slovensku na bratislavskom letisku v marci 2015. Ako vo štvrtok oznámil na tlačovej besede v Bratislave generálny riaditeľ Ryanairu Michael O´Leary, na základni budú mať spočiatku dve lietadlá (každé za 100 mil. USD).

16. novembra

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška po vyhlásení výsledkov komunálnych volieb oznámil, že sa vzdá funkcie predsedu parlamentu.

Video: Pavol Paška oznámil, že sa vzdá funkcie predsedu parlamentu

17. novembra

*

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) a súkromný prepravca RegioJet, a.s. 17. novembra začali prepravovať bezplatne vlakmi vybrané skupiny ľudí. Nárok na cestovanie zadarmo vo vnútroštátnych vlakoch v 2. triede, jazdiacich vo verejnom záujme na objednávku štátu, majú deti do 15 rokov, žiaci a študenti denného štúdia do 26 rokov, starobní dôchodcovia nad 62 rokov, ako aj predčasní dôchodcovia, poberatelia invalidného, vdovského a sirotského dôchodku.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), a.s., počas prvého týždňa bezplatnej prepravy vydala 316-tisíc bezplatných cestovných lístkov. Ako ďalej informovala štátna firma, v období od 17. novembra do 23. novembra predstavovali spomínané lístky 43 percent zo všetkých predaných lístkov, vrátane platiacich cestujúcich.

19. novembra

Európska komisia (EK) nepreplatí Slovensku pre chyby pri čerpaní eurofondov projekty z operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia v celkovej sume 7,6 mil. eur. Počas rokovania parlamentného sociálneho výboru to uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter.

21. novembra

*

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. má Českým dráham, a.s. (ČD) za nájom štyridsiatich osobných vozňov vyrobených v 80. rokoch minulého storočia zaplatiť 150 eur za vozeň a deň. Päť motorových lokomotív si prenajala od štátneho českého vlakového prepravcu za dennú sadzbu 240 eur na lokomotívu. Prenájom vozňov na deň tak stojí šesťtisíc eur a rušňov tisícdvesto eur.

*

Dostavba tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce môže pokračovať. Štát ako 34-percentný akcionár Slovenských elektrární (SE) totiž na piatkovom valnom zhromaždení podniku zdvihol ruku za navýšenie prostriedkov potrebných pre dostavbu. Dostavba mochoveckých blokov tak bude stáť vyše 4,6 miliardy eur.

Regiojet
Foto: SITA/Marián Peiger Foto: SITA/Marián Peiger

27. novembra

Premiér Robert Fico verí, že vláda v roku 2015 predstaví druhý sociálny balík, ktorý by mal pomôcť najmä sociálne slabším skupinám.

28. novembra

*

Štvrtý mobilný operátor, spoločnosť SWAN, a.s., chce využívať národný roaming od januára budúceho roka. Ako ďalej v piatok informoval telekomunikačný operátor, obrátil sa so žiadosťou o podporu pri napĺňaní povinností operátorov poskytnúť národný roaming na Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ).

*

Od začiatku budúceho roku klesnú maximálne ceny elektriny aj plynu. Ako informoval na tlačovej besede predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR Jozef Holjenčík, priemerná cena elektriny klesne pre domácnosti o 5,03 percenta a ceny plynu o 1,14 percenta.

*

Vlakový dopravca RegioJet, a.s., člen holdingu Student Agency, dostal zamietavé stanovisko Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) k žiadosti o vydanie licencie na prevádzku diaľkovej autobusovej linky Bratislava – Nitra – Banská Bystrica. Spoločnosť s týmto rozhodnutím nesúhlasí a odvolá sa proti nemu na ministerstvo dopravy.

Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

DECEMBER

1. december

Od pondelka platia nové pravidlá pre správu štátneho majetku. Účinnosť totiž 1. decembra nadobudla novela zákona o správe majetku štátu, ktorá predpokladá jej centralizáciu. Cieľom novely je podľa rezortu financií najmä optimalizovať a zefektívniť správu nehnuteľného majetku štátu prostredníctvom centralizácie správy, evidencie majetku štátu, vrátane informácií o jeho využívaní, a tiež odbúraním formálnych a administratívnych prekážok pri nakladaní s majetkom štátu.

2. decembra

Parlament v utorok schválil novelu Zákonníka práce, ktorou sa od začiatku budúceho roka sprísnia podmienky pre agentúrne zamestnávanie. Vláda Roberta Fica zavádza princíp spoločnej zodpovednosti užívateľského zamestnávateľa a agentúry dočasného zamestnávania za dodržiavanie mzdových podmienok pracovníka.

4. decembra

*

Slovensko má schválený rozpočet na budúci rok. Postarali sa o to poslanci vládneho Smeru-SD, ktorí návrh zákona roka schválili svojimi 81 hlasmi. Na hlasovaní o rozpočte sa pritom zúčastnilo 142 poslancov, 53 hlasovali proti a osem poslancov sa hlasovania zdržalo.

*

Štát sa rozhodol vypovedať zmluvu so Slovenskými elektrárňami o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Ide o zmluvu o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo, ktorú Slovenské elektrárne podpísali so štátnym podnikom Vodohospodárska výstavba v roku 2006 v rámci procesu predaja 66-percentného podielu elektrární talianskej spoločnosti Enel.

*

Rakúska letecká spoločnosť Niki, dcéra nemeckého prepravcu Air Berlin, začne od 1. apríla 2015 pravidelne lietať z Bratislavy do Viedne, Bruselu a do Palmy de Mallorca. Ako vo štvrtok informoval generálny riaditeľ Niki Christian Lesjak, pre otvorenie liniek z Bratislavy sa rozhodli pre výhodnejšie miestne letiskové podmienky ako vo Viedni, ako aj z toho dôvodu, že v tomto roku prepravili z Viedne už okolo 150 tis. pasažierov zo Slovenska.

CT
Foto: ilustračné, Thinkstock

5. decembra

Predaj a distribúciu nových diaľničných nálepiek v roku 2015 bude zabezpečovať Slovenská pošta, a.s. Vo verejnej súťaži navrhla najnižšiu odplatu, resp. províziu z objemu predaných nálepiek vo výške 5,99 percenta.

8. decembra

Piešťanská Nemocnica Alexandra Wintera obnovila prevádzku staršieho CT prístroja, ktorý bol pôvodne demontovaný. Pacienti tak už nemusia chodiť na vyšetrenia do Trnavy, Nového Mesta nad Váhom alebo Hlohovca.

9. decembra

Hospodársky rast Slovenska bude v nasledujúcich rokoch pomalší, ako sa pôvodne očakávalo. Avizuje to Národná banka Slovenska vo svojej aktuálnej predikcii, podľa ktorej by ekonomika krajiny mala v budúcom roku reálne stúpnuť o 2,6 percenta, kým ešte pred troma mesiacmi prognózovala rast na úrovni 2,9 percenta.

10. decembra

Prezident SR Andrej Kiska svojím podpisom odobril zákon o dani z motorových vozidiel. Od začiatku budúceho roku bude tak túto daň vyberať štát namiesto samosprávnych krajov, ktorým preto bude tento výpadok kompenzovať navýšením príjmov z podielových daní. Sadzby dane z motorových vozidiel na rozdiel od súčasnosti budú jednotné na celom Slovensku a pri ich výške bude zohrávať úlohu ekologickosť vozidla a jeho vplyv na životné prostredie.

12. decembra

Minister dopravy Ján Počiatek zostáva naďalej na svojom poste. Opozícii sa na mimoriadnej schôdzi Národnej rady SR v piatok podľa očakávania nepodarilo ministra odvolať. Za vyslovenie nedôvery Počiatkovi pre sporný tender Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. na zabezpečenie platieb mýta palivovými kartami hlasovalo 46 poslancov, proti bolo 74 poslancov.

Pre poruchu zastavili plavbu cez Vodné dielo Gabčíkovo
Foto: SITA/Ján Slovák

16. decembra

V sídle spoločnosti Slovenských elektrární v Bratislave v utorok zasahovala polícia. Policajný zásah by mal podľa televízie JOJ súvisieť s udalosťami okolo Vodného diela Gabčíkovo. Podľa Slovenských elektrární utorňajší policajný zásah nadväzoval na letný zásah policajtov v podniku.

17. decembra

*

Platy približne 380-tisíc zamestnancov v štátnej a verejnej službe od začiatku budúceho roka vzrastú o 1,5 percenta a od júla budúceho roka o ďalšie 1 percento. Vyplýva to z nariadení, ktoré na svojom stredajšom zasadnutí schválila vláda. Platové tarify pedagogických zamestnancov sa od začiatku budúceho roka zvýšia o 5 percent. Všetky tieto nároky budú vo výške približne 100 miliónov eur.

*

Štátny podnik Vodohospodárska výstavba podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v pozícii štatutárneho orgánu spoločnosti Slovenské elektrárne. „Dôvodom tohto kroku bola zmluva o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo so Slovenskými elektrárňami.“

18. decembra

*

Prezident SR Andrej Kiska vrátil parlamentu novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá má znemožniť schránkovým firmám s neznámymi vlastníkmi účasť na verejných zákazkách. Ako vo štvrtok informoval šéf tlačového oddelenia kancelárie prezidenta Roman Krpelan, prezident víta každú iniciatívu, ktorá sa po odhalení podozrivých nákupov v slovenských nemocniciach snaží chrániť verejné financie a obmedziť obchodovanie s neprehľadnými „schránkovými“ firmami.

*

Takmer päťdesiat nespokojných veriteľov stavebnej spoločnosti Váhostav – SK, a. s. (Váhostav) považuje jej reštrukturalizáciu za „pochybnú a podvodnú“. Malí a strední podnikatelia, ktorým stavebný gigant dlhuje veľké sumy peňazí, zároveň protestujú proti dlhodobému zneužívaniu zákona o konkurze a reštrukturalizácii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej BabišAndrej KiskaAnton MartvoňIvan GašparovičIvan ŠtefanecJán FigeľJán PočiatekJán RichterJaroslav HaščákJozef HoljenčíkOtto BrixiPavol PaškaPavol PavlisPeter KažimírPeter PellegriniRenáta ZmajkovičováRobert FicoTomáš MalatinskýVazil HudákViliam NovotnýVladimir PutinZoroslav SmolinskýZsolt SimonZuzana Zvolenská