Francúzska firma dostala rekordne vysokú pokutu za korupciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alstom
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 23. decembra (WEBNOVINY) – Francúzska spoločnosť Alstom dostala od amerických úradov rekordnú pokutu 772,3 milióna dolára. Ukončí sa tak vyšetrovanie týkajúce sa podozrení z korupcie. Pomocou úplatkov mala spoločnosť získať zákazky po celom svete. Informovalo o tom v pondelok americké ministerstvo spravodlivosti. Zo stanoviska rezortu vyplýva, že spoločnosť Alstom falšovala účtovníctvo, aby zakryla desiatky miliónov dolárov, ktoré použila na úplatky.

Spoločnosť podľa rezortu predstierala, že si legitímne najala konzultantov. V skutočnosti však podľa ministerstva bolo úlohou týchto konzultantov podplatiť úradníkov v Indonézii, v Saudskej Arábii, v Egypte, na Taiwane a na Bahamách. Americké ministerstvo spravodlivosti informovalo, že firma Alstom vyplatila úplatky vo výške 75 miliónov dolárov a zabezpečila si tak zákazky v hodnote štyri miliardy dolárov.

Pokuta, ktorú firma Alstom dostala, je najvyššia v histórií, akú spoločnosť dostala za porušenie protikorupčných zákonov v zahraničí. Americká vláda túto pokutu považuje za primeranú. Spoločnosť totiž pri vyšetrovaní nespolupracovala a nepriznala sa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať