ZSSK Cargo očakáva výrazne nižšiu stratu ako bol plán

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cargo Slovakia
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 30. decembra (WEBNOVINY) – Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s. (ZSSK Cargo) očakáva, že v roku 2014 vykáže výrazne nižšiu stratu, ako plánovala. Ako agentúru SITA informoval hovorca štátneho vlakového nákladného dopravcu Martin Halanda, dôvodom zlepšenia hospodárenia sú najmä nižšie náklady na údržbu, využívanie železničnej dopravnej cesty, spotrebu nafty, ako aj na trakčnú elektrinu a iné služby.

Ku koncu roka 2014 sa v rámci koncoročných závierkových operácií budú tvoriť opravné položky a rezervy, ktoré zohľadnia aktuálne využitie majetku a zároveň sa podpíšu pod očakávanú stratu,“ uviedol Halanda bez ďalších detailov.

Chcú pokračovať v šetrení

Spoločnosť ešte na začiatku tohto roku plánovala, že ho uzavrie so stratou 18 mil. eur. Podľa prehľadu hospodárenia podnikov štátnej správy, ktorý je súčasťou rozpočtu verejnej správy na roky 2015 až 2017, by mala v roku 2014 vykázať stratu 9,4 mil. eur. ZSSK Cargo vlani hospodárila s miernym ziskom 262 tis. eur a v roku 2015 počíta predbežne so ziskom 252 tis. eur. Podľa výhľadu na roky 2016 a 2017 by mala dosiahnuť zisk 1,12 mil. eur, resp. stratu 6,49 mil. eur.

Železničný nákladný dopravca zaslal podnikateľský plán na rok 2015 na schválenie ministerstvu dopravy ako svojmu akcionárovi. „Kým nebude schválený, ZSSK Cargo sa k nemu nebude vyjadrovať. Spoločnosť očakáva vylepšenie výsledku oproti roku 2014, čo chce dosiahnuť rastúcimi objemami prepravy, lepším využitím majetku, ako aj pokračujúcim šetrením a efektívnym vynakladaním nákladov,“ dodal Halanda.

Nepripravujú hromadné prepúšťanie

ZSSK Cargo od podpisu zmluvy o nenávratnej štátnej finančnej výpomoci v objeme 166 mil. eur v roku 2009 zaplatila 84,926 mil. eur. Splátky istiny úveru z toho tvoria 48,75 mil. eur a splátky úrokov 36,176 mil. eur. V tomto roku spoločnosť zaplatila 24,24 mil. eur, z toho na istine 19,5 mil. eur a na úrokoch 4,74 mil. eur. Spoločnosť má aktuálne 6 127 zamestnancov a priemerná mzda v tomto roku dosiahla 850 eur. „Na budúci rok nepripravujeme hromadné prepúšťanie ani zásadný nárast počtu zamestnancov,“ uzavrel Halanda.

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s. vznikla začiatkom roka 2005 a je jednou z troch nástupníckych spoločností pôvodne jednotných železníc popri Železniciach SR a Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. Spoločnosť zabezpečuje nákladnú železničnú dopravu, má základné imanie 401,646 mil. eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s.ŽSR Železnice Slovenskej republiky