Ukrajina je pred bankrotom, čaká na ďalšie miliardy od MMF

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

KYJEV 31. decembra (WEBNOVINY) – Ukrajina očakáva, že Medzinárodný menový fond (MMF) jej vyplatí prostriedky z nových úverov po návšteve predstaviteľov fondu, ktorá sa uskutoční budúci mesiac.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ukrajina zároveň dúfa, že bude možné rozšíriť záchranný úverový program v hodnote 17 miliárd USD (1 EUR = 1,2160 USD, pozn.). V utorok to vyhlásila šéfka ukrajinskej centrálnej banky Valeria Gontarevová. Odmietla uviesť, v akej výške by platba pre Ukrajinu mohla byť, pravdepodobne by však celkovo mala prekročiť sumu štyri miliardy USD.

Ukrajinská ekonomika je blízko bankrotu vzhľadom na vojnový konflikt na východe krajiny a vysoké ceny importu energií z Ruska. Ukrajina v pondelok schválila úsporný rozpočet a dúfa, že tým urobí dobrý dojem na predstaviteľov MMF, ktorí navštívia Kyjev 8. januára. Ukrajina zatiaľ dostala od MMF dve tranže pomoci v celkovej hodnote 4,6 miliardy USD.

„Očakávam kombináciu troch tranží a dúfam, že program sa bude ďalej navyšovať,“ povedala Gontarevová s tým, že prostriedky pôjdu na úhradu zahraničného dlhu. Ukrajinská ekonomika by mala podľa očakávaní v budúcom roku oslabiť o 4,3 percenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať