Čislák chce, aby zmeny v zdravotníctve pocítili pacienti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lekar doktor
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 31. decembra (WEBNOVINY) – Pre ministerstvo zdravotníctva (MZ) bol v roku 2014 jednou z ťažiskových tém Rezidentský program, prostredníctvom ktorého chce zvýšiť záujem mladých ľudí o odbor všeobecného lekárstva.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer- SD) podotkol, že ním skvalitňujú štúdium a robia odbor finančne atraktívnejším, a to najmä cez rozširovanie kompetencií všeobecných lekárov, ktorí už v súčasnosti môžu robiť napríklad predoperačné vyšetrenia.

Projekt by mal pomôcť riešiť situáciu s nedostatkom všeobecných lekárov a znížiť ich vysoký vekový priemer. V akademickom roku 2014/2015 sa do programu zapojilo 140 mladých lekárov na troch lekárskych fakultách.

Poplatky u lekárov by už nemali byť chaotické

V oblasti primárnej zdravotnej starostlivosti pripravil rezort aj ďalší projekt, a to integrované zdravotné centrá, na ktoré sa mu podarilo zo štrukturálnych fondov získať 280 miliónov eur.

Prostredníctvom neho chce koncentrovať všeobecných lekárov na jednom mieste, v centre by zároveň s nimi mohli fungovať aj špecialisti či sociálni pracovníci. V pilotnej fáze chce MZ začať s tromi zdravotnými centrami.

Ministerstvo sa ambulantnej sfére venovalo aj z iného uhla pohľadu, počas roka pripravilo legislatívny návrh, ktorý má urobiť poriadok v niekedy chaotických poplatkoch u lekárov.

„Občania ich vnímajú mimoriadne citlivo, pri výbere poplatkov u lekárov chýbali pravidlá, v praxi sa často vyskytovali sporné situácie,“ vysvetlil iniciatívu MZ Čislák. Nová úprava, v ktorej rezort stanovil, za čo môže lekár vyberať poplatky, by mala začať platiť od prvého marca 2015.

Rezort zdravotníctva chce v Bratislave novú nemocnicu

Medzi významné projekty rezortu patrí aj plán vybudovať v Bratislave novú modernú nemocnicu. Keďže štát nemá potrebných 250 miliónov eur, do projektu si prizve súkromného partnera. S jeho výberom začne počas roka 2015.

„Nová nemocnica s 880 lôžkami by mala dosahovať západoeurópsku úroveň poskytovania zdravotnej starostlivosti, vyššiu efektívnosť a kvalitu, pričom sa zameria aj na vzdelávanie a výskum,“ konštatoval Čislák. V obnove infraštruktúry chce MZ pokračovať aj v prípade ďalších nemocníc.

Pre zdravotnícke zariadenie pripravilo MZ zároveň program ozdravenia, ktorý má stopnúť ich zadlžovanie a zvýšiť produktivitu. Pomôcť tomuto cieľu má zavedenie cenových stropov pri nákupoch, centrálne obstarávanie ďalších komodít ministerstvom, či oddlženie nemocníc, ktoré dosahujú dobré výsledky hospodárenia. V tomto ako aj už spomínaných projektoch bude rezort pokračovať aj v roku 2015.

Lekár
Foto: www.google.plus.com

Zmeny majú pocítiť najmä pacienti

Okrem toho sa chce sústrediť aj na zavádzanie systému DRG (platba za diagnózu) či implementovať programy verejného zdravia v oblasti kardiovaskulárnych chorôb založených na viacrezortnej spolupráci. Riešiť chce aj fungovanie lekárskej služby prvej pomoci, ktorou sa najmä lekárske organizácie zaoberajú už dlhý čas.

Čislák vo všeobecnosti hodnotí rok 2014 ako náročný. Podotkol, že MZ navrhlo aj realizovalo viaceré zmeny, ktoré považuje za prínosné. Pripomína, že ťažiskové projekty uplynulého roku pripravovali v zmysle schváleného Strategického rámca v zdravotníctve pre roky 2013 až 2030, ktorý bude ideovým pilierom aj v novom roku.

„Reálne problémy slovenského zdravotníctva poznáme, na základe toho sme si stanovili dosiahnuteľné ciele i kľúčové nástroje pre ich dosiahnutie. Osobne mi veľmi záleží na tom, aby všetky zmeny pocítil predovšetkým pacient,“ dodal minister.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Viliam Čislák
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR