Ministerstvo zdravotníctva hľadá partnera pre novú nemocnicu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nemocnica
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 7. januára (WEBNOVINY) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) začína oficiálne hľadať partnera, ktorý s ním pôjde do projektu novej univerzitnej nemocnice v Bratislave. Na jeho pleciach bude výstavba, financovanie a 30 ročné prevádzkovanie nového moderného zdravotníckeho zariadenia. Rezort vyhlási verejné obstarávanie v stredu, najneskôr do dvanástich mesiacov rozhodne, s kým vytvorí verejno-súkromné partnerstvo.

Celý tender bude realizovaný formou súťažného dialógu, počas ktorého budú zástupcovia MZ so záujemcami diskutovať o nastavení celého projektu. Dialóg bude súčasne aj vyjednávaním o všeobecných zmluvných podmienkach, na konci zostane niekoľko parametrov, poväčšine finančných, ktoré uchádzači nacenia. „To znamená, že výsledkom dialógu bude úplná zmluva, v ktorej bude vynechaných niekoľko premenných a tie premenné budú predmetom súťaže a nacenenia,“ vysvetlil Ján Králik z Inštitútu zdravotnej politiky MZ.

Počet uchádzačov bude obmedzený

Počet subjektov, ktoré sa do súťažného dialógu dostanú, obmedzil rezort na maximálne desať. Hlavným kritériom pre kvalifikovanie sa je, že spoločnosť, prípadne konzorcium už má za sebou obdobný projekt. Uchádzač musí mať skúsenosti s naplánovaním a prevádzkovaním nemocnice, ktorá má aspoň 30 tisíc metrov štvorcových, s investíciou sto miliónov eur, dvesto lôžkami a 13 tisíc ukončenými hospitalizáciami ročne.

Ak sa uchádzačov prihlási viac ako desať, bude ministerstvo podľa vopred nastavených kritérií počet uchádzačov zužovať. Keďže ide o náročný proces Králik podotýka, že s viac ako desiatimi uchádzačmi nie sú schopní paralelne viesť dialóg, nemajú na to personálne ani finančné kapacity.

„Ak dosiahneme povedzme päť uchádzačov, ktorých pozadie bude transparentné, ktorí preukážu to, že niekde už takýto projekt realizovali, tak my budeme spokojní. Pretože s tými piatimi vieme počas polroka až roka absolvovať dialóg dostatočne do hĺbky a neohrozíme si tým súťaž nízkym počtom súťažiacich,“ povedal Králik.

Počas nadchádzajúcich dvanástich mesiacov by sa k slovu mali dosať aj stavovské organizácie pôsobiace v zdravotníctve, ktoré doposiaľ ministerstvu vyčítali slabú informovanosť o projekte. „Faktom je, že ak projekt má byť úspešný, tak už počas tvorby toho, čo sa bude naceňovať, musí byť testovaný na všetky možné aj nemožné námietky,“ podotkol Králik.

Tender je otvorený spoločnostiam z celého sveta

Na prihlásenie sa do súťaže budú mať záujemcovia čas do konca februára, následne v marci vyberie MZ uchádzačov do súťažného dialógu. Ministerstvo obstaráva koncesiu na komplexnú službu. Tender je otvorený spoločnostiam z celého sveta.

Cena za výstavbu nemocnice by sa mala pohybovať v rozmedzí od 200 do 250 miliónov eur. K sume dospel rezort na základe medzinárodného benchmarku, odmieta úvahy, že by sa investícia do výstavby mala pri súčasnom nastavení projektu vyšplhať až na dvojnásobok. Samotná predpokladaná cena zákazky je stanovená na 6,5 miliárd eur. Králik vysvetľuje, že do nej museli podľa zákona zahrnúť všetky tržby novej nemocnice počas tridsiatich rokov.

Štát prenechá na súkromníka nielen výstavbu a financovanie nemocnice, ale aj jej prevádzku. Modely zo zahraničia, kedy prevádzku na seba prebral štát, totiž podľa rezortu ukázali, že tým zároveň preniesol na seba veľké riziko, nakoľko súkromník mal zabezpečovať len dostupnosť a financovanie infraštruktúry, kým štát celý náročný chod zariadenia a celé riziko jeho ekonomickej udržateľnosti. „Prečo by ten, ktorý má biznis istý na tridsať rokov chcel zmeny v prospech toho, kto tú nemocnicu prevádzkuje, poťažmo keď je to štát,“ konštatuje Králik.

Štát bude mať v partnerstve silné postavenie, tvrdí Králik

Súkromný partner bude musieť počas troch desaťročí dodržiavať to, k čomu sa zaviazal. Štát však podľa Králika bude mať významné postavenie v partnerstve. Bude vlastníkom nemocnice, v rámci toho čo bude dohodnuté v zmluve bude môcť ovplyvňovať projekt, či pri nedodržiavaní podmienok vypovedať zmluvu so súkromným partnerom.

„V prípade krízovej situácie, že váš partner neplní to, čo má zmluvne nakontrahované, tak ho viete vymeniť, ale nemocnica je vaša, nemusíte sa o ňu súdiť,“ povedal Králik. Ak by sa štát rozhodol vymeniť partnera bude ho musieť vyplatiť z vkladu. Projekt je podľa neho nastavený tak, že štát má všetky nástroje na to, aby v prípade, ak sa niečo stane, bolo zachované poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

„V tomto prípade má štát tak silnú pozíciu, že nemocnicu môže kedykoľvek prevziať a pokračovať v jej prevádzkovaní vlastnými silami, až kým nenájde nejakého ďalšieho partnera,“ uviedol Králik. Štát bude v rámci projektu garantovať zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Tá podľa ministerstva nebude novú nemocnicu finančne zvýhodňovať oproti ostatným nemocniciam, avšak bude musieť mať inú štruktúru ako je to dnes.

Biznis plán ako nemocnicu udržať v pozitívnych číslach bude taktiež na súkromnom partnerovi, známy má byť už pred uzavretím zmluvy, odsúhlasí ho štát a podľa rezortu bude verejne dostupný.

Budovy na Kramároch a Mickiewiczovej sa zatvoria

Po sprevádzkovaní novej nemocnice sa majú zatvoriť budovy na Kramároch a Mickiewiczovej. Zachovaná zostane nemocnica na Antolskej, ktorá by sa mala ďalej rozvíjať. Podľa Králika má byť práve nemocnica v Petržalke akousi konkurenciou pre novú nemocnicu. Otázna zostáva úloha budovy v Ružinove, jednou z alternatív je, že sa pretransformuje na zariadenie pre dlhodobo chorých, keďže nová nemocnica sa bude sústrediť v prvom rade na akútnych pacientov.

Nové zdravotnícke zariadenie malo byť podľa prvotných informácií dokončené v závere roka 2017. Podľa Králika takýto ambiciózny termín zvolili z taktického hľadiska, aby sa na projekte intenzívne pracovalo už od samého začiatku. Termíny držia na krátko, ale sú pripravení ich z objektívnych dôvodov meniť.

„Ak sa ukáže objektívna potreba napríklad mať dlhší dialóg, tak sa termíny budú posúvať. Ale aj keby sme boli hotoví v roku 2019 povedzme, tak od roku 2013, v ktorom sme začali od nuly, je to šesť rokov. Za šesť rokov mať postavenú nemocnicu týmto spôsobom, to bude mimoriadny výkon aj v porovnaní s vyspelejšími krajinami,“ podotýka Králik. Za optimálny rok dokončenia považuje rok 2018, prípadne 2019. Každopádne samotná výstavba by mala trvať dva roky.

Moderná nemocnica má mať približne 880 lôžok, zvládnuť má ročne 44 tisíc hospitalizácií, 875 tisíc návštev v ambulanciách, 610 tisíc diagnostických výkonov a 47 tisíc operácií. Situovaná bude na Patrónke. Pri PPP projekte bude ministerstvu radiť poradca, ktorého cez verejného obstarávanie začalo hľadať v septembri 2014. Za jeho služby v technickej, právnej a finančnej oblasti ponúka vyše 2,2 milióna eur bez DPH.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR