RegioJet by mal jazdiť z Bratislavy aj do Banskej Bystrice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlaková suprava RegioJet
Pohľad na interiér nového vagónu Astra spoločnosti RegioJet, ktorý bude súčasťou súpravy jazdiacej na trati Bratislava - Košice. (7. október 2014) Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 7. januára (WEBNOVINY) – Súkromný vlakový dopravca RegioJet chce začať prevádzkovať pravidelnú nedotovanú diaľkovú autobusovú linku z Bratislavy cez Nitru do Banskej Bystrice predbežne 1. februára.

Očakáva totiž, že Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) rozhodne o vydaní dopravnej licencie do 14. januára. Ako v stredu informoval Radim Jančura, majiteľ českého holdingu Student Agency (RegioJet je jeho súčasťou), v takom prípade cestujúci budú môcť na uvedenej trase využívať najluxusnejšie autobusy v Európe za polovičné ceny ako platia v súčasnosti.

RegioJet má pripravených osem nových autobusov každý za 350 tisíc eur. V prípade zamietnutia vydania licencie plánuje začať prevádzkovať na trase osobitnú prepravu pre uzavretú skupinu ľudí.

RegioJet začal kampaň proti korupcii

RegioJet zároveň začal kampaň s 50 billboardami proti korupcii a klientelizmu v Bratislavskom a Nitrianskom kraji, resp. v meste Nitra. Protestuje tak proti tomu, že Bratislavský kraj vlani v novembri odmietol vydať licenciu na tú istú linku na základe nesúhlasného stanoviska Nitrianskeho kraja, resp. mesta Nitra.

Dopravca tvrdí, že splnil všetky zákonné požiadavky pre získanie licencie. Po tom, ako súhlasil, že spoje z Bratislavy do Banskej Bystrice nebudú v súbehu s inou dotovanou autobusovou dopravou, podľa spoločnosti zanikol posledný zákonný dôvod proti vydaniu licencie. Náklady na kampaň sú zhruba 100 tisíc eur.

„Nedotované spojenie Bratislava – Nitra – Banská Bystrica môže byť prevádzkované tisíckami autobusových dopravcov,“ uviedol Jančura. „Jediný, kto rozhoduje o existencii daného spojenia, je zákazník, teda trh, nie politici Frešo, Belica a Dvonč,“ dodal na adresu predsedov Bratislavského a Nitrianskeho kraja, ako aj primátora Nitry. „Získanie licencie existuje len preto, aby sa overilo, či dané spojenie nie je v súbehu s dotovanou dopravou. Keďže neexistoval právny dôvod, aby licencia nebola vydaná, konkurencia si našla primátora Nitry Dvonča, ktorý poslušne prevzal stanovisko Arrivy,“ dodal Jančura.

„Pán Jančura veľmi dobre vie, že sme museli postupovať v zmysle zákona o cestnej doprave, konkrétne podľa paragrafu, ktorý hovorí, že na vydanie licencie je potrebný súhlas všetkých dotknutých krajov. V tomto prípade Nitriansky kraj vydal nesúhlasné stanovisko. Spoločnosť sa odvolala, v súčasnosti je odvolávacie konanie na ministerstve dopravy, preto súčasné kroky pána Jančuru považujeme za ďalšiu nátlakovú kampaň, ktorou nás núti k vedomému porušeniu zákona,“ povedala v sttedu pred novinármi hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová.

Nitra nesúhlasí s vydaním licencie, tvrdí primátor

Autobusová spoločnosť Arriva Nitra, a.s. v liste Nitrianskemu kraju z októbra 2014 vyjadrila nesúhlas so začatím správneho konania na udelenie licencie pre RegioJet, lebo je v súbehu s dotovanou prímestskou linkou z Nitry do závodu automobilky PSA Peugeot v Trnave. Prípadný pokles tržieb by podľa listu znamenal zvýšené náklady pre Nitriansky kraj.

Primátor Nitry Jozef Dvonč neskôr v liste kraju uviedol, že mesto Nitra nesúhlasí s vydaním licencie pre RegioJet. Zdôvodnil to tým, že mesto nemá záujem o ďalšie navyšovanie autobusových spojov o 14 párov denne. Totožnosť oboch listov je podľa RegioJet očividná a podľa neho ukazuje na to, aký vplyv má na vedenie mesta Nitra spoločnosť Arriva Nitra. „Ide o ukážkový príklad klientelizmu,“ myslí si RegioJet.

RegioJet chcel autobusovú linku Bratislava – Banská Bystrica začať prevádzkovať 3. novembra. Za každý deň mu tak vzniká škoda 4 tis. eur a doposiaľ dosiahla 250 tisíc eur. Dopravca sa pre nevydanie licencie následne odvolal na ministerstvo dopravy. Podľa zákona o cestnej doprave o licenciu treba požiadať v kraji, kde linka začína, resp. končí.

„Vzhľadom na arogantný postup, ktorý zvolil pri presadzovaní svojich požiadaviek predstaviteľ spoločnosti RegioJet, kraj zhromažďuje medializované informácie a je pripravený zákonne chrániť svoje dobré meno,“ informovala v pondelok hovorkyňa Nitrianskeho kraja Oľga Prekopová. Kraj vyzval RegioJet, aby billboardy odstránil, dopravca to odmietol.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef Dvonč
Firmy a inštitúcie RegioJet