Záujem slovenských mužov o povolanie sestry klesá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemocnica
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 11. januára (WEBNOVINY) – Záujem mužov pracovať v povolaní zdravotná sestra a pôrodná asistentka klesá. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) ku koncu minulého roka registrovala 750 mužov v povolaní sestra a dvoch pôrodných asistentov. To predstavuje 1,83 percenta zo všetkých sestier.

Ako konštatoval člen Prezídia, člen Rady a riaditeľ kancelárie SKSaPA Milan Laurinc, napríklad na Malte je takmer 40 percent mužov v povolaní sestra, pričom v USA a vo Veľkej Británii je to takmer 10 percent. „Tieto rozdiely súvisia aj s platovým ohodnotením, nakoľko na Slovensku by muž veľmi ťažko uživil rodinu ako sestra z platu, ktorý u nás sestry dostávajú,“ uviedol Laurinc

Zatiaľ čo od januára 2005 do konca roku 2009 komora zaregistrovala 470 nových mužov, v rovnakom období od začiatku roku 2010 do 31. decembra 2014 pribudlo už len 282 mužov.

Ako Laurinc upozornil, mnoho pacientov v súčasnosti pri prvom kontakte nevie, ako má muža v povolaní sestra osloviť. Oslovujú ich „doktor“, „sestra“, „sestrička“ a podobne. „V Slovníku slovenského pravopisu sa síce nachádza slovné spojenie zdravotný brat, ktoré sa uvádza ako ustálená forma pri hesle brat, avšak nielenže nemá oporu v ošetrovateľstve, ale nepoužíva sa ani v bežnej praxi,“ dodal Laurinc.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať