Rusi bránili rubeľ, môžu ho spasiť hlavne ceny ropy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ruský rubeľ
Foto: ilustračné, Thinkstock

MOSKVA 13. januára (WEBNOVINY) – Ruské ministerstvo financií v uplynulých dňoch vynaložilo 1,3 miliardy dolárov v rámci intervencií na devízovom trhu s cieľom podporiť rubeľ. Informovala o tom v utorok centrálna banka krajiny. Išlo o intervencie 30. decembra, a 5., 6., 8. a 9. januára.

Rubeľ voči doláru opäť oslabil

Centrálna banka nešpecifikovala rozsah intervencií počas jednotlivých dní. V minulom roku Rusko na intervencie s cieľom podporovať kurz národnej meny vynaložilo 76 miliárd dolárov a 5,4 miliardy eur. Rubeľ poškodzujú klesajúce ceny ropy a sankcie, ktorá Západ na Rusko uvalil pre rolu Kremľa v ukrajinskej kríze.

V úvode utorkového obchodovania rubeľ voči doláru opäť oslabil. Okrem zlacňovania ropy ho smerom nadol tlačili obavy z toho, že agentúra Standard & Poor’s by mohla v najbližších dňoch znížiť rating Ruska. Do 7:08 GMT rubeľ oproti doláru v porovnaní s predchádzajúcim obchodovacím dňom klesol o 1,8 percenta na 64,34 RUB/USD. Voči euru oslabil o dve percentá na 76,25 RUB/EUR.

Analytik Polevoja vidí šancu na ozdravenie meny

Agentúra Standard & Poor’s minulý mesiac uviedla, že do polovice januára by mohla ukončiť revíziu hodnotenia úverovej spoľahlivosti Ruska. V súčasnosti má krajina od agentúry rating, ktorý sa nachádza iba jeden stupeň nad špekulatívnym pásmom, pričom má negatívny výhľad.

Podľa analytika ING Dmitrija Polevoja by rubeľ v závere januára mohlo podporiť to, že exportéri budú vymieňať svoje tržby v devízach za ruble, keďže by mali po 15. januári začať platiť dane. Dodal však, že bez rastu ceny ropy bude rubeľ pravdepodobne naďalej oslabovať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Ruská centrálna banka