Plánované kroky Centrálnej banky zatlačili euro nadol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, euro, dolar
Foto: ilustračné, SITA/AP

LONDÝN 13. januára (WEBNOVINY) – Euro v utorok oproti doláru kleslo o 0,3 percenta na 1,1795 USD/EUR. Spoločnú európsku menu smerom nadol zatlačili očakávania, že Európska centrálna banka (ECB) začne v najbližšom období realizovať program nákupov štátnych dlhopisov.

Popredný predstaviteľ ECB Benoit Coeure pre nemecký denník Die Welt uviedol, že banka pokročila v diskusiách o tom, či začne nakupovať dlhopisy, a rozhodnutie by mohla prijať na zasadaní 22. januára. Dolár posilnil aj voči jenu, a to o 0,2 percenta na 118,50 JPY/USD.

Britská libra v utorok voči doláru oslabila na 1,5077 USD/GBP. Reagovala tak na správu, ktorá ukázala, že medziročná inflácia vo Veľkej Británii v decembri oslabila na 0,5 percenta z novembrovej úrovne jedno percento. Ekonómovia pritom odhadovali, že decembrová medziročná inflácia v Británii oslabila menej výrazne, a to na 0,7 percenta.

Vývoj kurzov stredoeurópskych mien voči euru bol v utorok zmiešaný. Česká koruna do 10:13 SEČ oslabila o 0,13 percenta na 28,418 CZK/EUR, maďarský forint však posilnil o 0,07 percenta na 318,200 HUF/EUR. Poľský zlotý oslabil iba mierne, a to o 0,03 percenta na 4,280 PLN/EUR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia