Svetová banka zhoršila prognózu rastu globálnej ekonomiky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Burza
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 14. januára (WEBNOVINY) – Svetová banka v utorok zhoršila prognózu rastu globálnej ekonomiky v rokoch 2015 a 2016. Dôvodom je nepriaznivý výhľad eurozóny, Japonska a niektorých hlavných rozvíjajúcich sa ekonomík. Tieto problémy prevažujú nad pozitívami, ktoré priniesli nižšie ceny ropy.

Globálna ekonomika by podľa banky mala v tomto roku posilniť o 3 percentá, kým júnová prognóza rátala s rastom o 3,4 percenta. Celosvetový hrubý domáci produkt (HDP) by mal v roku 2016 vzrásť o 3,3 percenta, kým v júnovej prognóze Svetová banka počítala s rastom vo výške 3,5 percenta. V roku 2017 by si mala svetová ekonomika pripísať 3,2 percenta.

Svetová banka predpovedá výrazný rast ekonomikám USA a Veľkej Británie na rozdiel od iných rozvinutých krajín. Napríklad ekonomiky eurozóny a Japonska by mali naďalej čeliť nevýraznému hospodárskemu rastu a hrozbe deflácie.

Svetová banka predpokladá, že 60-percentný pokles cien ropy od júna minulého roku bude mať pozitívny vplyv na svetovú ekonomiku, keďže pomôže krajinám, ktoré ropu dovážajú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Svetová banka