Hlina chce presadiť, aby sa na vyšetrenie CT čakalo kratšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
CT
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 17. januára (WEBNOVINY) – Pacienti čakajú na vyšetrenie CT prístrojom v niektorých prípadoch mesiac či dva. Poukazuje na to nezaradený poslanec Alojz Hlina, ktorý si robil aj vlastný prieskum v piatich zdravotníckych zariadeniach. Takéto lehoty sú podľa neho dlhé, najmä pri určitých typoch ochorenia.

Tvrdí, že primeraná je maximálne dvojtýždňová čakacia lehota, ktorú má v úmysle presadiť. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý nebude schopný termín dodržať, musí operatívne prejsť na dvojzmennú prevádzku, dopĺňa Hlina svoj návrh. „Existujú krajiny, kde dostanete umiestenku na CT o druhej v noci. To CT sa nezahrieva, CT môže v zásade robiť, pokiaľ ide elektrika,“ konštatuje poslanec.

Poukazuje na to, že pri niekoľkomesačnom čakaní na vyšetrenie tomografom môže u pacienta prísť k takej progresii ochorenia, že lekár mu už povie len to povestné, aby si dal veci do poriadku. Hlina pritom podotýka, že za peniaze, ktoré idú do zdravotníctva, by mali byť pacienti doslova pozývaní na vyšetrenia.

Poslanec chce kontaktovať aj samotného ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smer-SD), aby našiel spôsob, ako sa maximálne dvojtýždňové lehoty dajú zabezpečiť, a to či už nariadením, vyhláškou alebo zmenou zákona.

S týmto návrhom iniciatíva poslanca v oblasti zdravotníctva nekončí. Ako sa vyjadril, v rozsahu interpelácie bude žiadať tiež hĺbkový audit spoločnosti Medical Group k tomu, ako sa realizovali dodávky liekov pre Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. „Ja si myslím, že sa dozvieme veľké a zaujímavé veci,“ dodal Hlina.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alojz Hlina