Lacná ropa ovplyvní ceny plynu, pocítia to aj Slováci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 15. januára (WEBNOVINY) – Cena plynu pre domácnosti by sa mohla znova znížiť. Po tom, čo od nového roka majú domácnosti lacnejší plyn v priemere o 1,14 percenta, by sa mohla cena plynu podľa analytikov Národnej banky SR (NBS) znížiť o ďalších sedem percent.

Analytici centrálnej banky to predpokladajú na základe vývoja svetových cien ropy na medzinárodných trhoch. „Najvýznamnejšou premennou pre budúci cenový vývoj je aktuálny pokles cien ropy. Ten sa premieta takmer okamžite do poklesu cien pohonných látok. S časovým oneskorením by sa mal preniesť aj do výraznejšieho poklesu cien plynu pre domácnosti v priebehu roka 2015,“ citoval portál vEnergetike.sk centrálnu banku.

Ako koncom roka 2014 informoval predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík, priemerná cena plynu klesla o 1,14 percenta. Pri plyne tak ušetria domácnosti od 0,3 eura do 14 eur za rok. Aj tu platí, že viac ušetria domácnosti, ktoré plynom aj kúria.

Predseda regulačného úradu Jozef Holjenčík priznal, že v prípade plynu ide na prvý pohľad o nízky pokles. Podľa neho však stanovovanie maximálnych cien plynu ovplyvnili dva faktory. Prvým faktorom bol rusko-ukrajinský konflikt, vďaka ktorému môžu nastať problémy s dodávkami plynu do Európy. Druhým faktorom bol fakt, že trh s plynom na Slovensku je plne otvorený a konkurenčný.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef Holjenčík