Ruský export plynu do Európy a Turecka minulý rok klesol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gazprom plyn
Foto: SITA/AP

MOSKVA 15. januára (WEBNOVINY) – Ruský export plynu na európsky trh a do Turecka v minulom roku klesol na 147,2 miliárd kubických metrov z objemu 161,5 miliárd kubických metrov v roku 2013. Pre agentúru Reuters to povedal predstaviteľ plynárenskej spoločnosti Gazprom.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Dodal pritom, že minuloročná ťažba plynu firmou Gazprom sa podľa predbežných údajov znížila na 443,9 miliárd kubických metrov z úrovne 487,4 miliárd kubických metrov v predchádzajúcom roku.

Podiel Gazpromu na lukratívnom domácom trhu sa tiež zmenšuje, keďže iní producenti plynu, ako sú Novatek, Rosnefť a Lukoil, sú flexibilnejší pri stanovovaní cien a ostatných zmluvných podmienok v dohodách so zákazníkmi. Podľa investičnej banky Sberbank CIB konkurenti Gazpromu takmer zdvojnásobili svoj podiel na ruskom trhu s plynom na 35 percent v roku 2014 z úrovne 18 percent v roku 2009.

V decembri Gazprom informoval, že jeho vedenie schválilo pre rok 2015 investície v sume 840,4 miliárd rubľov (RUB). Ide o pokles oproti sume vyše 1 bil. RUB vyčlenenej na investície v roku 2014. Kapitálové výdavky spoločnosti v tomto roku by mali byť na úrovni 733,1 miliárd RUB.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Gazprom