Osobný bankrot využíva čoraz viac Slovákov na oddlženie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bankrot
Foto: Ilustračné foto: financnitrgi.com

BRATISLAVA 25. januára (WEBNOVINY) – Inštitút osobného bankrotu využilo na oddlženie v minulom roku 441 občanov, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 24,58 percent oproti roku 2013, kedy bol počet bankrotov historicky najvyšší. Vyplýva to z analýzy spoločnosti CRIF- Slovak Credit Bureau.

Dôvod žiadosti o osobný bankrot sa dlhodobo nemení

Ako ďalej vyplýva z analýzy, dôvod podania žiadosti o osobný bankrot sa dlhodobo nemení, je ním bezvýchodisková situácia, do ktorej sa dostali niektorí občania pre neschopnosť splácať svoje finančné záväzky. „Spúšťačom problémov je najčastejšie strata zamestnania, zníženie pracovnej schopnosti pre chorobu, respektíve nedostatočná výška príjmov v pomere k výške dlhov a ďalším životným nákladom,“ píše CRIF- Slovak Credit Bureau.

V priemere pripadlo na jeden mesiac 37 osobných bankrotov, čo je o 7 viac ako v roku 2013. Regionálne rozdiely medzi krajmi podľa CRIF pretrvávajú dlhodobo. Najviac osobných bankrotov zaznamenala spoločnosť v rokoch 2009 až 2013 v Banskobystrickom kraji, v ktorom ako v jedinom z krajov ich počet medziročne vlani klesol na 62 zo 79. V roku 2014 bolo prvýkrát najviac osobných bankrotov vyhlásených v Bratislavskom kraji (69), ktorý sa tak na celkovom počte podieľal 15,65 percent. Najväčší medziročný nárast počtu osobných bankrotov, a to na 59 z 30, evidoval Žilinský kraj a najmenej osobných bankrotov bolo v rokoch 2013 a 2014 vyhlásených v Košickom kraji.

Osobný bankrot bude legislatívne náročnejší

Ako ďalej konštatuje firma, osobný bankrot v podmienkach SR bude bez avizovanej zmeny legislatívy náročnejší ako napríklad v susednej Českej republike, kde ho využíva výrazne viac občanov. Zatiaľ čo v SR na 100 tisíc obyvateľov pripadlo v minulom roku iba osem osobných bankrotov, v ČR ich bolo 178. Počet osobných bankrotov v ČR (18 762) dokonca viac ako dvojnásobne prevyšoval počet bankrotov právnických osôb a fyzických osôb – živnostníkov (8 924), kým v SR ich bolo iba o 8,35 percent viac.

Spoločnosť CRIF – Slovak Credit Bureau, s. r. o., zabezpečuje na Slovensku prevádzku slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, respektíve leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky. Firma tiež prevádzkuje informačný portál Cribis Univerzálny register obsahujúci informácie o všetkých subjektoch na Slovensku, vrátane údajov o ich platobnej disciplíne. Na Slovensku je zastúpená aj divízia CRIF Collection Services, ktorá sa venuje problematike vymáhania nesplatených pohľadávok mimosúdnou a súdnou cestou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať