Stratová banka Zuno, ktorá pôsobí aj u nás, je na predaj

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ZUNO
Foto: facebook.com/zuno.sk ZUNO

BRATISLAVA 20. januára (WEBNOVINY) – Rakúska skupina Raiffeisen Bank International predáva on-line banku Zuno, ktorá pôsobí na Slovensku a v Čechách. Informovali o tom české Hospodářské noviny.

Ako pre agentúru SITA povedal hovorca banky Zuno Lukáš Tomis, Raiffeisen Bank International sa rozhodla v dôsledku vývoja na európskych bankových trhoch ponúknuť Zuno novému investorovi. „S jeho príchodom sa navýšia zdroje banky a podľa plánu sa obnoví expanzia na ďalšie trhy, na ktorú sa štyri roky pripravuje,“ povedal Tomis.

Raiffeisen Bank odoslala ponuku aj konkurentom

Záujemcovia o banku Zuno môžu podľa denníka podať nezáväzné ponuky do polovice februára, potom dostanú vybraní uchádzači možnosť uskutočniť hĺbkovú kontrolu. Raiffeisen Bank odoslala takzvanú iniciačnú ponuku aj súčasným konkurentom, uviedli Hospodářské noviny. Banka Zuno získala licenciu v Rakúsku, takže prípadné prevzatie bude schvaľovať rakúska centrálna banka.

Banka je od svojho fungovania v strate. Jej hospodárenie poznačili výrazné investície do infraštruktúry a plánovaná expanzia na ďalšie susedné trhy. Veľkú časť investície tvorili náklady na prípravu expanzie do Maďarska a Poľska, ktorá sa nakoniec neuskutočnila.

Ešte na tlačovej konferencii koncom roka 2010 zástupcovia banky Zuno informovali, že v rámci svojho obchodného modelu stanoveného na osem rokov má banka v prvom rade za cieľ expanziu. Avšak expanzia internetovej banky Zuno na nové trhy sa pozastavila a prišlo rozhodnutie zamerať sa na český a slovenský trh.

Po zrušení Zuno banky môže profitovať mBank

Spoločnosť Zuno však koncom vlaňajška informovala, že o pár rokov plánuje dosiahnuť zisk. Zároveň uviedla, že hospodárenie sa zlepšuje podľa plánu. „Zuno je teraz v najlepšej kondícii od svojho vzniku a rýchlo znižuje stratu. Pre klientov banky sa vôbec nič nemení. Všetky kampane, aktivity a projekty Zuno pokračujú,“ potvrdil Tomis. Banka má v súčasnosti zhruba 250-tisíc klientov.

Pred pár rokmi bolo na slovenskom trhu päť internetových bánk, dve z nich už ukončili činnosť. Z predaja Zuno banky môže ťažiť aj konkurenčná mBank.

„Vzhľadom na to, že v tejto situácii bude mBank na Slovensku viac-menej jedinou on-line bankou s etablovanou platformou pre digitálne bankovníctvo, sme zaujímavou alternatívou pre klientov vyhľadávajúcich on-line služby a logicky nás tak môžu zvoliť ako svoju novú banku. Na druhú stranu zrejme nebudeme ihneď sledovať veľký exodus týchto zákazníkov, väčšina bude čakať, ako to dopadne. Skôr by som očakával kampane zamerané priamo na klientov Zuna, najmä tých depozitných,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ predaja pre český a slovenský trh v mBank Róbert Chrištof.

Banka Zuno

je súčasťou rakúskej skupiny Raiffeisen. Pilotná prevádzka banky Zuno odštartovala na Slovensku 1. augusta 2010, komerčnú prevádzku spustila 6. decembra 2010 a v polovici roka 2011 ju nasledovala Česká republika.

Na Slovensku a v Česku nedisponuje Zuno žiadnymi fyzickými pobočkami, funguje výlučne on-line. Raiffeisen má na Slovensku skúsenosti so zavádzaním internetovej banky cez svoju dcéru Tatra banku. Tá v roku 2000 prišla na trh s čisto internetovou bankou Eliot. Jej činnosť však ukončila v roku 2005.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Raiffeisen Bank InternationalZUNO banka