Čislák chce v parlamente obhájiť výstavbu novej nemocnice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Otvorenie Detskej kliniky
Pohľad na zariadenie zrekonštruovanej Detskej kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny DFNsP pri príležitosti jej znovuotvorenia. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 25. januára (WEBNOVINY) – Téma novej bratislavskej nemocnice sa pravdepodobne prenesie aj na parlamentnú pôdu. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD) sa chce pred poslancov postaviť a informovať ich o projekte, ktorý sa bude realizovať formou PPP už na najbližšej schôdzi.

Čislák požiadal o priestor na obhajobu projektu

„Požiadal som predsedu NR SR, aby ma zaradil do programu, aby som podal informáciu o výstavbe novej nemocnice. Je v mojom záujme, aby sa verejnosť dozvedela, že ten záujem je, aby každý vedel, že sa bude stavať objektívne a transparentne,“ uviedol minister vo štvrtok po zasadnutí parlamentného výboru pre zdravotníctvo.

Požiadavku, aby sa na rokovanie parlamentu dostala táto téma vzniesla aj opozícia, ak by sa tak nestalo, plánovali iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze. Namietali, že projekt neprešiel odbornou diskusiou, otázky mali i na to, prečo sa preferuje forma PPP.

Novotný má viaceré otázky

Nezaradený poslanec Viliam Novotný sa chce pýtať napríklad na financovanie výstavby, financovanie prevádzky nemocnice zo strany zdravotných poisťovní a návratnosť investície.

„Pani ministerka počas celej jesene hovorila o tom, že z prevádzkového zisku sa zaplatí výstavba to znamená, že štát nebude investorovi platiť nič a zrazu sme v situácii, že to tak celkom neplatí,“ konštatoval Novotný. Ten podotýka, že už v októbri minulého roka sa dožadoval výpočtov a predloženia správy o projekte do parlamentu, avšak neúspešne.

Nová nemocnica je plánovaná v areáli Nemocnice sv. Michala na Patrónke. Podľa prepočtov MZ by mala stáť v rozmedzí od 200 do 250 miliónov eur. Postaviť a prevádzkovať ju má súkromný partner, jej vlastníkom by však mal byť štát, ktorý bude garantovať dlhodobú zmluvu so zdravotnou poisťovňou. S hľadaním súkromného partnera rezort zdravotníctva začal v januári, najneskôr do roka rozhodne, s kým vytvorí partnerstvo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Viliam ČislákViliam Novotný
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky