Minister pri kontrole potravín skonštatoval zlepšenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Supermarket potraviny obchod
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 24. januára (WEBNOVINY) – Štátna veterinárna a potravinová správa vykonala v poslednom kvartáli minulého roka celkovo 15 209 kontrol potravín, nedostatky odhalili v 10,68 percenta prípadov. Podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomíra Jahnátka, ktorý o záveroch z kontrol informoval, ide pri porovnaní s tretím štvrťrokom o jednopercentný pokles.

S najhorším výsledkom skončili už tradične kontroly po pracovnej dobe, inšpektori našli pochybenia v takmer polovici prípadov. Nelichotivé prvenstvo majú v tomto smere hypermarkety a supermarkety, kde pochybenia tvorili 51,45 percenta, nasledujú stredné predajne s 50,98 percenta.

Najlepšie výsledky mal Nitrazdroj

Pri malých predajniach zistila ŠVPS nepodarkovosť v 33 percentách. „Podozrivo vysoko vyskočili podnikové predajne, tam bolo percento nedostatkov až 66,67 percenta. Pre nás je to veľmi prekvapujúce, lebo práve podnikové predajne by mali byť zárukou, že sa predáva kvalitný tovar,“ konštatoval Jahnátek.

V hodnotení 15 obchodných reťazcov skončila za štvrtý kvartál 2014 najhoršie Diligentia, v ktorej inšpektori evidujú 26,47 percenta nedostatkov. Naopak najlepšie dopadol pri kontrolách Nitrazdroj, u ktorého našli 6,67 percenta nedostatkov.

Dobré výsledky podľa ministra dosiahli aj Kaufland s porušenosťou 8,68 percenta. Pod hranicou desať percent skončil napríklad aj Lidl s 9,84 percentami. O čosi horšie skončila COOP Jednota Slovensko s nedostatkami 11,35 percenta. Jahnátek však podotýka, že oba tieto reťazce sa oproti začiatku roka 2014 zlepšili.

Pri cestných kontrolách najhoršie dopadlo Poľsko

Inšpektori si posvietili aj na prepravu potravín, v rámci nej skontrolovali v sledovanom období 662 zásielok a celkovo 1084 komodít. Nezrovnalosti našli pri 57 dodávkach, štyri zásielky v objeme 2,97 tony vrátili. Ako minister skonštatoval, najhoršie pri cestných kontrolách dopadlo Poľsko (12,58 percenta), nasledovalo Slovensko (4,53 percenta) a na treťom mieste Česká republika (1,44 percenta).

Hlavným pochybením pri preprave bola nevyhovujúca hygiena, nedodržaný teplotný režim, chýbajúce označenie, či nevysledovateľnosť dodávky.

Za sledované obdobie uložili inšpektori 487 blokových pokút v hodnote 15 211 eur, právoplatne ukončených správnych konaní bolo 809 v sume viac ako dva milióny eur. Počet začatých správnych konaní dosiahol 259, sú vo výške viac ako 1,5 mil. eur, úradných kontrol, ktoré v krátkom čase začnú, je 356 v hodnote 4,4 mil. eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať