Slovenská pošta vstupuje na poistný trh so silným postavením

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Posta
Foto: SITA

BRATISLAVA 23. januára (WEBNOVINY) – Slovenská pošta, a.s. vstupuje na poistný trh. Za 20-percentný podiel v Poisťovni Poštovej banky, a.s. má zaplatiť 6,1 milióna eur počas troch rokov. Tá neskôr zmení meno na Poštová poisťovňa, a.s. V prípade nesplnenia podnikateľského plánu poisťovne na roky 2015 až 2017 sa kúpna cena môže znížiť o 26 percenta, ak bude prekročený kumulatívne o jeden milión eur, pošta by mala doplatiť zhruba 200 tisíc eur.

Ako vo štvrtok informoval generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker, napriek uvedenému podielu budú mať v poisťovni silné spolurozhodovacie a kontrolné práva. Návratnosť investície plánuje pošta na tri až päť rokov na základe príjmov z poistných služieb. Investícia podľa spoločnosti nemá vplyv na jej hospodársky výsledok ani náklady, keďže ide o súvahovú operáciu.

„Pre nás poistenie predstavuje doplnok k bankovým a platobným službám v oblasti finančných služieb. Slovenská pošta sa chce predovšetkým venovať oblasti životného poistenia,“ povedal Drucker. Analýza rozvoja poistného trhu na Slovensku, v regióne a v Európskej únii podľa neho predpokladá naďalej rast.„Prepočet predpísaného poistného je stále výrazne pod priemerom EÚ. Netvrdíme, že porastie dvojciferným číslom, ale tento trh má stále priestor v nasledujúcom období rásť,“ uviedol šéf Slovenskej pošty.

Slovenská pošta pred vstupom na trh poistenia zanalyzovala možnosti všetkých poisťovní a možnosti spolupráce na základe zmluvy s Poštovou bankou, a.s. ako jej menšinový akcionár. Výnosmi z poistenia chce nahradiť výpadok v tržbách z doručovania listov, ale zároveň má ambíciu ovplyvňovať rozvoj a stratégiu týchto produktov.

Slovenská pošta, a. s.

vznikla 1. januára 1993 ako štátny podnik so sídlom v Bratislave, od 1. marca 1996 má centrálu v Banskej Bystrici a od 1. októbra 2004 sa zmenila na akciovú spoločnosť. Jej akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Spoločnosť má základné imanie vo výške 214,3 milióna eur a prevádzkuje sieť viac ako 1500 plne automatizovaných pobočiek. Spoločnosť tak môže okrem klasických poštových služieb poskytovať aj finančné, bankové, komunikačné a elektronické služby.

Poisťovňa Poštovej banky

vykonáva poisťovaciu činnosť a zameriava sa najmä na predaj poistných produktov, ktoré slúžia ako podpora k bankovým produktom Poštovej banky. Poisťovňa Poštovej banky do polovice júna 2008 pôsobila ešte pod názvom Poisťovňa Tatra a jej história siaha do roku 1940, kedy vznikla Tatra poisťujúca účastinná spoločnosť.

Poisťovňa Tatra vznikla na jeseň v roku 1995 a rezort financií jej udelil licenciu v júni 1996. Poisťovacie služby začala poskytovať v septembri 1996. V máji 2008 získala 100-percentný podiel akcií poisťovne Poštová banka. S účinnosťou od 14. júna 2008 zmenila Poisťovňa Tatra obchodné meno na Poisťovňa Poštovej banky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tomáš Drucker
Firmy a inštitúcie Slovenská pošta