Beblavý sa obáva katastrofy, apeluje na čerpanie eurofondov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 23. januára (WEBNOVINY) – Ak si proces čerpania eurofondov v programovom období 2007 až 2013 udrží slimačie tempo z roku 2014, podľa podpredsedu strany Sieť a poslanca Miroslava Beblavého to bude znamenať ku koncu roka 2015 katastrofu v podobe straty 2,4 až 2,8 miliárd eur. Ako v piatok informoval, za túto sumu by sa dali postaviť desiatky nemocníc alebo dokončiť diaľnica nielen do Košíc, ale až na východnú hranicu. „Vláda deklarovala zásadné zrýchlenie čerpania hneď po nástupe v roku 2012. To sa však nepodarilo,“ uviedol Beblavý.

Európska komisia podľa opozičného politika navyše zadržiava 569 638 707 eur. Dôvodom sú zistenia audítorov o pochybeniach v čerpaní eurofondov. „Pokračuje úplné prerušenie platieb v štyroch operačných programoch (Informatizácia spoločnosti, Výskum a vývoj, Regionálny operačný program, KaHR) a čiastočné pozastavenie platieb pri ďalších troch (Zamestnanosť a sociálna inklúzia, Doprava, Technická pomoc). Ministerstvo financií nedokázalo dať žiadny konkrétny termín, dokedy tento prepad mieni vyriešiť,“ dodal Beblavý.

Procházka má údajne plán ako eurofondy vyčerpať

Jedným z kľúčových problémov doterajšieho procesu bolo podľa podpredsedu Siete neskoré začatie čerpania eurofondov v roku 2007. „Vtedajšia vláda Roberta Fica zastavila všetky prípravy zdedené od Dzurindovej vlády a začala nanovo. Druhá Ficova vláda však má pri nových fondoch (programové obdobie 2014 až 2020) ešte väčší sklz. Doposiaľ nebola vyhlásená ani jedna výzva na predkladanie projektov k čerpaniu,“ uviedol Beblavý.

Rok po začatí programového obdobia 2007 – 2013, teda v januári 2008, bolo vyhlásených osem výziev za 511,57 miliónov eur. „Čerpanie eurofondov sa z frašky môže veľmi rýchlo zmeniť na tragédiu a súčasný stav totálneho zlyhávania štátu sa už nebude dať zvrátiť,“ myslí si Beblavý. Predseda Siete Radoslav Procházka má predstaviť návrh, ako tomu predísť.

Peniaze treba využiť do konca tohto roka

Slovensko vyčerpalo z peňazí EÚ v období 2007 až 2013 ku koncu roka 2014 vo všetkých štrnástich operačných programoch 7,363 miliárd eur. Miera čerpania dosiahla 63,38 percenta z celkového záväzku necelých 11,619 miliárd eur. Peniaze z tohto obdobia treba využiť do konca tohto roka. Čerpanie eurofondov sa oproti koncu roka 2013 zvýšilo o 1,426 miliardy eur, alebo o 24 percent, a miera čerpania stúpla o 12,34 percentuálneho bodu.

Úroveň čerpania eurofondov v roku 2014 označil podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny za priemernú. Za jeden z dôvodov označil obdobie predošlej vlády v rokoch 2010 a 2011, kedy podľa neho celý proces čerpania vychádzal len zo zmlúv s prijímateľmi, ktoré boli podpísané v rokoch 2008 a 2009, resp. začiatkom roku 2010.

„Nábehová krivka, ako čas nevyhnutný medzi zakontrahovaním a vlastným čerpaním, je tak zhruba jeden a pol roka. V období 2010 a 2011 sa nevyhlasovali výzvy a celý proces bol takpovediac zmrazený,“ uviedol nedávno pre agentúru SITA Vážny, zodpovedajúci aj za využívanie eurofondov. „V rokoch 2012 a 2013 sme výzvy, ktorých výsledkom je kontrahovanie projektov, spustili, avšak čerpanie sa prejaví s jeden a polročným posunom s postupným nábehom,“ dodal.

Druhým dôvodom priemerného čerpania eurofondov je podľa Vážneho to, že štát nie všade môže intervenovať a urýchliť tento proces, nakoľko je mimo jeho pôsobnosti. „Napríklad, prijímatelia nerealizujú korektné verejné obstarávanie, nepredkladajú faktúry na preplatenie a nedodržiavajú podmienky, ku ktorým sa zaviazali. Celý proces sa predlžuje a spôsobuje komplikácie nielen im, ale aj nám,“ priblížil Vážny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír VážnyMiroslav BeblavýRadoslav Procházka
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky