Gréci potrebujú pomoc, Nemecko varuje pred porušovaním zmlúv

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Voľby v Grécku vyhrala radikálna SYRIZA
Radosť ľudí po zverejnení prvých priebežných výsledkov v parlamentných voľbách, v ktorých zvíťazila radikálna strana SYRIZA. Foto: SITA/AP

BERLÍN 26. januára (WEBNOVINY) – Grécko bude naďalej potrebovať pomoc a dostane ju iba v prípade, že sa bude držať uzatvorených dohôd. V nedeľu to povedal šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann.

Weidmann neodmietol možnú pomoc Grécku

Zároveň verí, že nová vláda nesľúbi to, čo si krajina nebude môcť dovoliť. „Verím, že je taktiež v záujme gréckej vlády urobiť, čo je potrebné pre vyriešenie štrukturálnych problémov v krajine,“ povedal Weidmann pre stanicu ARD. „Dúfam, že nová vláda neotvorí diskusiu o tom, čo sa už očakáva a čo sme už dosiahli,“ doplnil.

Víťazom nedeľňajších predčasných parlamentných volieb v Grécku sa stala radikálna opozičná SYRIZA na čele s Aléxisom Tsíprasom. Všetko o voľbách sa dočítate v TOMTO ČLÁNKU

Fínsko je pripravené rokovať o podmienkach úveru pre Grécko

Fínsko je pripravené rokovať o rozšírení gréckeho úverového programu. Podmienkou však je, aby sa tamojšia vláda zaviazala k dodržiavaniu existujúcich dohôd a k štrukturálnym reformám. Vyhlásil to v pondelok fínsky premiér Alexander Stubb. „Neodpustíme pôžičky, sme však pripravení diskutovať o rozšírení programu pomoci alebo jeho splatnosti… To však nič nemení na skutočnosti, že Grécko musí pokračovať v ekonomických reformách,“ povedal Stubb novinárom.

Premiér dodal, že podmienky úveru pre Grécko považuje za cenovo veľmi prístupné a nevidí teda priestor pre akékoľvek zásadné zmeny. „Rešpektujeme demokratický výsledok volieb, budeme sa tiež držať toho, čo bolo dohodnuté predtým … Človek si musí uvedomiť, že celá kríza eura začala pre porušovanie pravidiel,“ uviedol ďalej fínsky premiér.

Voľby v Grécku vyhrala radikálna SYRIZA
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexander StubbJens Weidmann