Syriza žiada odpustiť časť dlhu, Centrálna banka nesúhlasí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BERLÍN 26. januára (WEBNOVINY) – Európska centrálna banka (ECB) sa nebude podieľať na prípadnom znížení dlhu Grécka, ktorého súčasťou by boli grécke vládne dlhopisy v jej držbe. Uviedol to člen Rady guvernérov ECB Benoit Coeure. Odpustenie časti dlhu žiada víťaz gréckych parlamentných volieb, radikálna ľavicová strana Syriza.

„Úlohou ECB nie je rozhodovať o tom, či Grécku treba odpustiť dlh,“ povedal Coeure pre pondelňajšie vydanie denníka Handelsblatt. „Je ale úplne jasné, že nemôžeme súhlasiť s odpustením dlhu, ktorého súčasťou by boli grécke dlhopisy v držbe ECB,“ dodal Coeure s tým, že takéto riešenie nie je možné z právnych dôvodov.

Grécko nemôže vyžadovať špeciálne zaobchádzanie

Grécko musí rešpektovať pravidlá eurozóny a nemôže vyžadovať špeciálne zaobchádzanie s jeho dlhom bezprostredne po tom, ako v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách v Grécku zvíťazila opozičná strana Syriza, ktorá vstupovala do volieb s programom ukončenia úsporných opatrení.

Uviedla v pondelok šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardová pre denník Le Monde. „Existujú interné pravidlá eurozóny, ktoré treba rešpektovať,“ povedala Lagardová

„Nemôžeme vytvárať špeciálne kategórie pre takú alebo onakú krajinu,“ dodala. Podľa šéfky MMF je tiež potrebné, aby Grécko realizovalo kľúčové reformy. „To nie je otázka úsporných opatrení, sú tu hĺbkové reformy, ktoré treba dokončiť“, uviedla.

Nová vláda musí dodržiavať dohody

Podľa nemeckého eurokomisára Günthera Oettingera by reštrukturalizácia gréckeho dlhu vyslala negatívny signál do ďalších krajín eurozóny. „Ak by sme znížili dlh (pre Grécko), dalo by to zlý signál Portugalsku či Írsku, Cypru či Španielsku,“ uviedol Oettinger pre nemecké rádio Deutschlandfunk. Dodal, že nová vláda v Aténach sa musí držať dohôd so svojimi partnermi v eurozóne.

Ministri financií krajín eurozóny sa zídu v pondelok popoludní v Bruseli aby zvážili, ako zvládnuť situáciu v Grécku po zmene vlády, obzvlášť keď súčasný grécky záchranný program končí 28. februára.

Víťaz nedeľňajších predčasných parlamentných volieb v Grécku, opozičná strana SYRIZA, vstupovala od volieb s programom ukončenia úsporných opatrení a rušenia reforiem, ku ktorým sa Atény zaviazali v rámci medzinárodného úverového programu v celkovom objeme 240 miliárd eur. S EÚ a Medzinárodným menovým fondom (MMF) chce tiež strana rokovať o úprave podmienok splácania verejného dlhu.

Program núdzovej pomoci Grécku by sa mohol predĺžiť

Odpísanie dlhov Grécka nepodporil ani šéf skupiny ministrov financií eurozóny (Eurogroup) Jeroen Dijsselbloem. „Najdôležitejšou vecou je to, že ak zostávate v eurozóne, dodržiavate pravidlá, ktoré máme. To platí pre všetky krajiny,“ povedal Dijsselbloem v pondelok novinárom pri príchode do Bruselu na schôdzku ministrov financií eurozóny.

„Podmienky úverov sa už dosť zmiernili. V nadchádzajúcich rokoch budú úroky pre Grécko veľmi nízke. Dostali veľa času na splatenie pôžičiek. V Európe existuje veľmi malá podpora pre odpísanie dlhov,“ dodal šéf skupiny ministrov financií eurozóny.

Predpokladá sa, že ministri financií eurozóny naznačia, že by mohli predĺžiť terajší program núdzovej pomoci pre Atény. Novej gréckej vláde by tak poskytli čas na rokovanie so zahraničnými veriteľmi o ekonomickej politike. Povedal to v pondelok Thomas Wieser, predseda pracovnej skupiny Eurogroup. „Moja predpoveď je taká, že sa bude musieť predĺžiť program núdzovej pomoci Grécku a to pomôže obom stranám, aby sa zblížili,“ uviedol Wieser.

Eurokomisia chce s gréckou vládou spolupracovať

Európska komisia uviedla, že je pripravená spolupracovať s novou gréckou vládou a pomôcť Aténam so zostávajúcimi reformami. „Európska komisia plne rešpektuje suverénnu a demokratickú voľbu gréckeho ľudu. Sme pripravení spolupracovať s novou vládou po jej zložení,“ povedal hovorca EK Margaritis Schinas v pondelok na tlačovej konferencii v Bruseli.

„Grécko v posledných rokoch dosiahol pozoruhodný pokrok a my sme pripravení pokračovať v pomoci Grécku pri uskutočnení zostávajúcich reforiem,“ povedal Schinas.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jeroen Dijsselbloem