Grécke dlhy draho zaplatia aj Slováci, varuje Sulík

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grecko
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 26. januára (WEBNOVINY) – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) gratuluje k víťazstvu v gréckych parlamentných voľbách Aléxisovi Tsíprasovi. Predseda SaS Richard Sulík však vyjadril obavu, že Tsípras Grékom sľúbil nesplniteľné.

„Želám mu šťastnú ruku pri ďalších rozhodovaniach, ale pri ‚chuťovkách‘ ako napríklad minimálna mzda 750 eur, príplatok k dôchodkom nižším ako 700 eur a pri rôznych populistických sľuboch nebude mať veľa možností. Svoje víťazstvo postavil na sľuboch, ktoré nie sú zlučiteľné s vyrovnaným rozpočtom. Ako svojho koaličného partnera si vybral ďalšiu stranu, ktorá tiež odmieta politiku šetrenia, a je úplne jasné, prečo,“ vysvetlil Sulík.

Grécke dlhy zaplatia aj Slováci, varuje Sulík

Líder liberálov zároveň upozorňuje na nevyrovnanosť ekonomík krajín eurozóny. „To isté euro používajú vysoko produktívne krajiny ako Nemecko či Holandsko a zároveň zadlžené Grécko. Po víťazstve Tsíprasa, ktorý nahlas hovorí, že Grécko dlh nesplatí, je odpustenie dlhu oveľa pravdepodobnejšie. Platiť bude aj Slovensko, a draho,“ konštatoval Sulík.

Výsledok gréckych volieb nie je podľa strany Sieť dôvodom na paniku. „Grécka lekcia znie takto: prehlbovanie priepasti medzi elitárskych spôsobom vládnutia na jednej strane a očakávaniami ľudí na strane druhej vytvára priestor pre radikalizáciu celej spoločnosti,“ vyhlásil predseda strany Radoslav Procházka.

Tsípras chce hovoriť aj s komunistami

Víťaz nedeľňajších predčasných parlamentných volieb v Grécku, opozičná Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA) na čele s Aléxisom Tsíprasom sa v pondelok dohodla s lídrom strany Nezávislí Gréci (ANEL) Pánosom Kamménosom na vytvorení spoločnej vlády.

Tsípras však chce o účasti vo vláde hovoriť aj s vedením stredoľavicového hnutia Rieka (To Potámi) a komunistami. SYRIZA totiž podľa neoficiálnych výsledkov iba tesne nezískala väčšinu v 300-člennom parlamente a potrebuje koaličného partnera. Novú vládu chce predstaviť ešte tento týždeň.

Vládna strana Nová demokracia stratila v Grécku podporu prijímaním nepopulárnych úsporných opatrení, ktoré znížili životnú úroveň obyvateľstva. Nezamestnanosť dosahuje 25 percent, u mladých až 50 percent. Mzdy niekoľko rokov klesali, dane naopak rástli.

Strana SYRIZA zmierňuje obavy Grékov z budúcnosti a sľúbila, že v prípade volebného víťazstva ukončí úsporné opatrenia a zruší niektoré reformy, ku ktorým sa Atény zaviazali v rámci úverového programu v celkovom objeme 240 miliárd eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Radoslav ProcházkaRichard Sulík
Firmy a inštitúcie SYRIZA Koalícia radikálnej ľavice