Agentúra S&P znížila rating Ruska do špekulatívneho pásma

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ruska vlajka
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 27. januára (WEBNOVINY) – Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s Ratings Services (S&P) zhoršila dlhodobý rating záväzkov Ruska v zahraničnej mene zo stupňa BBB- na stupeň BB+. Rating krajiny sa tak dostal do špekulačného pásma. Krátkodobý rating záväzkov Ruska v zahraničnej mene agentúra zhoršila zo stupňa A-3 na stupeň B.

Agentúra tiež zhoršila dlhodobý rating záväzkov Ruska v domácej mene zo stupňa BBB na stupeň BBB-. Krátkodobý rating záväzkov Ruska v domácej mene agentúra zhoršila zo stupňa A-2 na stupeň A-3. Výhľad dlhodobých ratingov je negatívny. Agentúra S&P zároveň vyradila ratingy z procesu revízie s možnosťou zníženia.

Rozhodnutie medzinárodnej ratingovej agentúry Standard & Poor’s (S&P) považuje Kremeľ za spolitizované. Vyhlásil to v utorok hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina. Ratingové rozhodnutia sú „politicky motivované“ a rozumné firmy by ich preto nemali brať do úvahy, povedal Dmitrij Peškov.

Zhoršenie ratingu Ruska odráža presvedčenie agentúry S&P, že flexibilita ruskej monetárnej politiky je obmedzenejšia. Prognóza hospodárskeho rastu krajiny sa navyše zhoršila. Agentúra taktiež predpokladá zvýšené riziko, že rozpočtové rezervy krajiny sa znížia, keďže narastá tlak zo zahraničia a vláda zvyšuje podporu pre ekonomiku.

Raiffeisen neplánuje odchod z Ruska

Rakúska Raiffeisen Bank International (RBI) neplánuje odchod z ruského trhu. Uviedol to generálny riaditeľ skupiny Karl Sevelda, ktorého citoval v utorok rakúsky denník Der Standard. Ruské médiá predtým informovali, že RBI rokuje o možno predaji svoje dcéry s bankou Alfa Bank. Sevelda to označil za „nepodložené špekulácie“ a dodal, že RBI so skupinou Alfa Group nekomunikuje. RBI tento mesiac uviedla, že v prípade, ak bude nutné odpísať časť hodnoty ruských aktív, môže strata skupiny za vlaňajšok prekročiť sumu 500 mil. eur.

Raiffeisen Bank International pôsobí aj na Slovensku. Je majoritným akcionárom Tatra banky, ktorá bola do Obchodného registra SR zapísaná 1. novembra 1990. Tá od roku 2012 prevádzkuje na Slovensku aj Raiffeisen Bank, ktorá je vedená ako odštepný závod Tatra banky. Do skupiny Raiffeisen patrí aj Zuno Bank, ktorá komerčnú prevádzku začala v decembri 2010 ako nový model direct banky pre trhy strednej a východnej Európy.

Skupina RBI tento mesiac informovala, že v dôsledku vývoja na európskych trhoch sa rozhodla banku Zuno ponúknuť novému investorovi. Záujemcovia o banku Zuno môžu podať nezáväzné ponuky do polovice februára, potom dostanú vybraní uchádzači možnosť uskutočniť hĺbkovú kontrolu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dmitrij Peskov
Firmy a inštitúcie Standard & Poor's