Slovensko v ekonomickej slobode zaostáva za susedmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 28. januára (WEBNOVINY) – Slovensko si v rebríčku ekonomickej slobody tento rok polepšilo o sedem miest. V poradí krajín podľa indexu ekonomickej slobody, ktorý zostavuje The Heritage Foundation v spolupráci s denníkom The Wall Street Journal, sme tak obsadili 50. miesto.

Napriek medziročnému posunu sa však zatiaľ nepodarilo vymazať vlaňajší prepad hodnotenia Slovenska o 15 miest. Slovensko pritom v najnovšom rebríčku dosiahlo index ekonomickej slobody na úrovni 67,2 percent, čo je takmer sedem percentuálnych bodov nad hodnotou svetového priemeru.

Analýza je publikovaná každoročne od roku 1995

Index ekonomickej slobody sa v prieskume hodnotí v 178 krajinách sveta. Analýza je publikovaná každoročne od roku 1995. Slovenským partnerom pri zverejňovaní štúdie je Nadácia F. A. Hayeka. V tej aktuálnej sú použité dáta ešte za rok 2013.

Index pritom definuje ekonomickú slobodu ako obmedzenosť vládneho vplyvu na rozhodovanie o produkcii alebo spotrebe tovaru a služieb nad rozsah nevyhnutný na zachovanie slobody samotnej. Hodnotí desať parametrov, a to vlastnícke práva, mieru korupcie, daňové zaťaženie, štátne výdavky, podnikateľské prostredie, trh práce, menovú stabilitu, medzinárodný obchod, podmienky pre investovanie a finančný sektor.

Napriek zlepšeniu sa situácia na Slovensku zhoršuje

Posun Slovenska vpred v rámci posledného hodnotenia tvorcovia indexu odôvodnili miernym zlepšením z hľadiska miery korupcie, kvality podnikateľského prostredia a trhu práce, ktoré prevážili zhoršenia v oblasti menovej stability a štátnych výdavkov.

„Napriek tomuto zlepšeniu sa však situácia na Slovensku dlhodobo zhoršuje, keďže za posledných 6 rokov kleslo o 1,5 bodu. Rezervy máme stále v slabej vymožiteľnosti práva a veľkej miery korupcie prítomnej najmä v zdravotníctve a verejnom obstarávaní,“ uvádza v tlačovej správe Nadácia F. A. Hayeka. Za najväčší problém nášho súdnictva tvorcovia indexu označili zastrašovanie sudcov a hromadenie nevybavených súdnych sporov. Za svetovým priemerom zaostávame v oblasti trhu práce a vládnych výdavkov.

Predbehli sme iba Maďarsko

Medzi krajinami strednej Európy sa Slovensko tento rok umiestnilo na štvrtom mieste. Predbehli sme iba Maďarsko, ktoré si pohoršilo o tri priečky a skončilo na 54. mieste. Ostatné krajiny z regiónu sú stále pred nami.

Najlepšie sa umiestnila Česká republika, ktorá vyskočila na 24. miesto, za ňu padlo Rakúsko o šesť priečok na 30. miesto a Poľsko stúplo o osem priečok na 42. miesto. Vôbec najslobodnejšou ekonomikou sa podľa aktuálneho prieskumu stal opäť Hongkong, ktorý si tento titul udržiava už od roku 1995. V prvej päťke rebríčka sa umiestnili ešte Singapur, Nový Zéland, Austrália a Švajčiarsko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať