Reálne príjmy Slovákov porastú, prognózuje národná banka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, študent, brigádnik, pokladnička, prasiatk
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 27. januára (WEBNOVINY) – Národná banka Slovenska (NBS) sa po decembrovom zrevidovaní svojho výhľadu na rast slovenskej ekonomiky po niekoľkých týždňoch vracia opäť k pozitívnejším prognózam.

Kým totiž v decembri znížila odhad rastu hrubého domáceho produktu na rok 2015 z pôvodných 2,9 percenta na 2,6 percenta, v aktuálnej januárovej aktualizácii makroprognózy sa opäť prikláňa k názoru, že slovenská ekonomika v tomto roku porastie o 2,9 percenta. Rovnako o 0,3 percentuálneho bodu navýšila aj svoj odhad hospodárskeho rastu na rok 2016 na 3,6 percenta. Za rok 2014 naďalej predpokladá rast na úrovni 2,4 percenta.

Ešte výraznejšie úpravy, avšak opačným smerom, robí centrálna banka pri prognóze vývoja spotrebiteľských cien. Po decembrovom miernom optimizme, že ceny by v tomto roku mohli opäť začať rásť a harmonizovaná inflácia by mohla dosiahnuť 0,5 percenta, po mesiaci svoje odhady prehodnotila a hovorí o cenovej stagnácii. Rovnako o 0,5 percentuálneho bodu znížila aj odhad tohtoročnej inflácie meranej národnou metodikou, ktorá by tak mala dosiahnuť iba 0,1 percenta. Revízii sa nevyhol ani odhad na rok 2016. V prípade harmonizovanej inflácie o 0,4 percentuálneho bodu na 1,4 percenta a pri národnej metodike o 0,3 bodu na 1,5 percenta.

Centrálna banka zvýšila odhad rastu zamestnanosti

„Dôvodom pre podstatné zníženie pôvodnej predikcie pre tento a pre budúci rok bol vývoj cien ropy, ktorá v porovnaní s úrovňami prebratými do decembrovej predikcie výrazne poklesla v eurovom vyjadrení až o 38 percent. Výrazný vplyv na prehodnotenie očakávaného vývoja spotrebiteľských cien preto mali ceny energií,“ píše v stanovisku k aktualizácii prognózy Národná banka Slovenska. Tento vývoj podľa centrálnej banky ovplyvní náklady všetkých ekonomických procesov u nás, ako aj dovezenú infláciu.

Vyšší rast hospodárstva je pozitívnym faktorom pre trh práce. Centrálna banka preto zvýšila svoj odhad rastu zamestnanosti na roky 2015 a 2016 zhodne o 0,2 percentuálneho bodu na 0,9 percenta, resp. 0,7 percenta. Miera nezamestnanosti by tak mala v tomto roku klesnúť na 12,4 percenta a v budúcom roku na 11,5 percenta. Nízky, resp. žiadny rast spotrebiteľských cien je zase pozitívnym faktorom pre mzdový vývoj.

Reálne príjmy by mali rásť rýchlejšie

Hoci Národná banka Slovenska oproti decembru mierne reviduje svoj odhad rastu nominálnych miezd na tento rok o 0,1 percentuálneho bodu na 2,7 percenta a pre rok 2016 o 0,3 bodu na 3,7 percenta, reálne príjmy by aspoň v tomto roku mali rásť rýchlejšie. Centrálna banka totiž navýšila odhad rastu reálnych miezd v roku 2015 o 0,4 percentuálneho bodu na 2,6 percenta, kým pre rok 2016 odhad mierne zrevidovala o 0,1 percentuálneho bodu na 2,1 percenta.

Práve nízke ceny tovarov a rast reálnych príjmov obyvateľstva by po prenose do mzdového vývoja mohli podľa centrálnej banky výraznejšie oživiť domácu spotrebu. Podobný vývoj možno očakávať aj u našich obchodných partnerov, čo by malo podporiť exportnú výkonnosť slovenskej ekonomiky. „Vzhľadom na aktuálne menej priaznivé dáta za priemysel sa tento pozitívny efekt môže prejaviť až v budúcom roku,“ dodáva v stanovisku Národná banka Slovenska.

Centrálna banka pripravuje aktualizáciu svojej decembrovej predikcie v snahe zohľadniť predovšetkým zverejnenú štruktúru ekonomiky Slovenska v treťom štvrťroku minulého roka, ktorá nebola v čase tvorby decembrovej prognózy k dispozícii. Zároveň umožňuje zahrnúť najnovšie údaje z mesačných makroekonomických slovenských a zahraničných štatistík a v súčasnosti najmä posledného vývoja cien komodít.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NBS Národná banka Slovenska