Opozícia vyzýva Fica, aby pre spornú firmu odvolal Pavlisa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico spp pavlis
Sprava: Predseda vlády Robert Fico a minister hospodárstva Pavol Pavlis počas brífingu po spoločnom rokovaní so zástupcami spoločností SPP a Eustream o možnosti plynovej krízy. Bratislava, 14. august 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 27. januára (WEBNOVINY) – Opozičné strany OĽaNO, SaS a Nova v utorok vyzvali premiéra Roberta Fica, aby odvolal ministra hospodárstva Pavla Pavlisa pre jeho pôsobenie vo firme Port Service. Tá sa pre neúspech v privatizácii Slovenskej plavby a prístavov v roku 2002 súdi o odškodné so štátnym Fondom národného majetku SR (FNM) v sume vyše 60 miliónov eur. Ak premiér Pavlisa neodvolá, opozícia chce iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva.

FNM spadá do pôsobnosti rezortu hospodárstva. Súčasný spoločník spomínanej firmy má sídlo v daňovom raji na ostrove Curacao v Holandských Antilách. Na prípad upozornila občianska aktivistka Veronika Remišová, ktorá je poslankyňou v mestskej časti Bratislava Staré Mesto.

„Robert Fico sa dlhodobo tvári, že je bojovník za čistotu v politike a proti schránkovým firmám. V skutočnosti, keď sa pozrie za stôl, za ktorým každú stredu sedí, má tam človeka, ktorý zaparkoval päť dní pred voľbami (v roku 2006) svoju firmu do daňového raja na ostrov Curacao,“ povedal v utorok na brífingu líder OĽaNO Igor Matovič. Ako dodal, o mesiac neskôr Pavlis na valnom zhromaždení firmy Port Service konal ako overovateľ, čím podľa neho v podstate potvrdil, že naďalej vykonával činnosti v jej prospech, napriek tomu, že jej spoločník sídli v daňovom raji.

Matovič kritizoval kroky smeru

„Tento spor je nádherný učebnicový príklad, ako robí Smer biznis na úkor štátu,“ uviedol Matovič. Upozornil, že Pavlis, ktorý bol kandidátom na poslanca vo voľbách v roku 2006, podal v mene svojej firmy žalobu na FNM a neskôr sa stal členom dozornej rady fondu. „Toto je systém práce strany Smer, ktorá využije každú jednu príležitosť, aby mohli dojiť štát, kým naša spoločná kravička neprežije a Slovensko zahynie na korupciu,“ dodal šéf OĽaNO.

Remišová sa k téme dostala nepriamo cez informácie o dotáciách vo výške 58 miliónov eur pre firmu Duslo, a.s. na modernizáciu výroby amoniaku v Šali. Duslo je súčasťou českého konglomerátu Agrofert, ktorý vlastní český minister financií Andrej Babiš. Lodnú prepravu časti hnojív pre Duslo zabezpečoval Port Service. „Dostala som sa ku kauze, ktorá je v prvom rade o konflikte záujmov a potom o jednom obrovskom súdnom spore,“ povedala na brífingu Remišová, ktorá je aj poradkyňou podpredsedníčky NR SR Eriky Jurinovej (OĽaNO).

Pavlis mal podľa Remišovej konflikt záujmov

Spor FNM s Port Service najprv v roku 2008 vyhral štát. Vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka podľa Remišovej podal dovolanie a Najvyšší súd SR v inom zložení rozhodol v neprospech štátu. Podľa výročnej správy FNM za rok 2013 ide o jeho druhý najvyšší súdny spor. Port Service (šéfom predstavenstva bol Pavlis) podal žalobu na FNM v decembri 2002.

Predseda poslaneckého klubu za Smer v NR SR Robert Fico onedlho nominoval Pavlisa za člena dozornej rady fondu. Pavlis mal podľa Remišovej konflikt záujmov. Pavlis, keď bol vo FNM, poskytol Port Service pôžičku vo výške 600 tisíc vtedajších slovenských korún na odvolanie proti rozsudku krajského súdu v roku 2006, keďže firma neuspela. Pred zložením sľubu poslancov v roku 2006 sa majiteľom Port Service stala schránková firma so sídlom na ostrove Curacao v Holandských Antilách.

Akcionárom Port Service je podľa Obchodného registra od augusta 2006 firma Castelo Holdings NV na ostrove Curacao. Dovtedy od mája 2003 bola spoločníkom Port Service spoločnosť Port Service Bratislava, spol. s r.o. (PSB), Pavlis bol predsedom predstavenstva Port Service od decembra 2001 do júna 2003. Konateľom PSB bol od júla 1992 do júla 2006 (od decembra 1993 do apríla 1995 spolu s Babišom). Jedným z troch akcionárov tejto spoločnosti je firma Fin-Mark, spol. s r.o., ktorú vlastní Pavlis s manželkou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej BabišDobroslav TrnkaIgor MatovičPavol PavlisRobert FicoVeronika Remišová
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky