Novela namočí kraje do poplatkového eldoráda, varuje Frešo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Doklady,vodicak
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 28. januára (WEBNOVINY) – Poplatok u lekára na vodičský preukaz môže podľa SDKÚ-DS v niektorých krajoch stáť aj 100 eur. Ako uviedol v stredu na tlačovej besede predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, ministerstvo zdravotníctva sa ide zbaviť zodpovednosti a do „poplatkového eldoráda“ ide namočiť samosprávne kraje.

Zákon podľa neho totiž ruší limity na vyberanie poplatkov a strop cien v zdravotníctve. „Niektoré poplatky môžu byť absurdné. Župy nebudú môcť ovplyvniť výšku týchto poplatkov,“ konštatoval Frešo.

Podľa predsedu Zdravotníckej sekcie SDKÚ-DS Petra Ottingera rizikom novely zákona o zdravotnej starostlivosti, o ktorej bude rokovať parlament je, že nestanovuje rozsah a maximálnu výšku poplatkov.

Samosprávne kraje na návrh lekárov schvália, za čo si môžu pýtať v ambulanciách poplatky, ale ich výšku si určí každý lekár sám. Tak u jedného lekára môže potvrdenie stáť päť eur, ale u iného aj 50 eur či ešte viac. „Ak lekár doručí na VÚC cenník, že za vodičský preukaz si vypýta 100 eur, kraj to musí akceptovať, pretože tam nie je stanovený strop,“ upozorňuje Peter Ottinger.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavol Frešo
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana