Tendre trvali dlho, Ficove reformy podľa TIS nepomohli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vládny Smer oslavuje, personálne zmeny nechystá
Zľava: Podpredseda strany Smer-SD Pavol Paška, predseda strany Robert Fico a podpredsedovia strany Robert Kaliňák a Peter Kažimír na TB po skončení slávnostného snemu strany Smer-SD pri príležitosti 15. výročia založenia strany. Nitra, 6. december 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 29. januára (WEBNOVINY) – Reformy verejného obstarávania počas vlády Roberta Fica podľa mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko (TIS) zatiaľ výrazné pozitívne zmeny nepriniesli. Vysúťaženie zákazky trvalo minulý rok v priemere pol roka, čo je najviac za ostatných päť rokov.

Priemerný počet firiem v jednej súťaži bol 2,6 uchádzača, čo je najmenej od roku 2010. Vyplýva to z analýzy Transparency International Slovensko na základe údajov z Vestníka Úradu pre verejné obstarávanie.

„Minulý rok verejná správa uzavrela viac ako šesťtisíc tendrov za 7,5 miliardy eur. V priemere tieto súťaže trvali 187 dní, čo bolo o mesiac a pol dlhšie ako v roku 2013 (140 dní). Čiastočne to súvisí s vyšším podielom eurofondových súťaží za viac ako milión eur, ktoré trvajú až o polovicu dlhšie ako tendre bez financovania z EÚ,“ uviedla v stredu TIS.

Na každú súťaž pripadlo v priemere 2,6 uchádzača, kým rok predtým to bolo 2,8. Oproti štátom predpokladaným sumám tendre priniesli priemernú úsporu 9,8 percenta, čo je o šestinu menej ako rok predtým a až o tretinu menej ako v roku 2012.

Počet tendrov s jedným súťažiacim klesá

Malý efekt na kvalitu a transparentnosť obstarávania malo zavedenie povinného referencovania kvality dodávok, ako aj vykazovania vlastníkov uchádzačov pri tendroch za minimálne 10 miliónov eur, schválené novelou zákona v roku 2013. Podľa analýzy TIS až desať percent obstarávateľov zákonnú povinnosť hodnotiť kvalitu ignoruje a 96 percent vyplnených hodnotení nevidí v dodávkach žiadnu chybu.

„Len 17 percent súťažiacich firiem, o ktorých obstarávatelia zverejnili informácie, preukázali vlastníctvo až po fyzické osoby. Napríklad Váhostav či Medical Group SK dostali minulý rok zákazky bez toho, aby verejnosť poznala z dokumentácie ich skutočných vlastníkov,“ upozornila mimovládna organizácia.

Hlavným pozitívom minulého roka je, že naďalej klesá počet tendrov s jediným súťažiacim. Minulý rok to bola tretina všetkých obstarávaní oproti takmer dvom tretinám v roku 2009.

Pomôcť zrýchliť tendre má elektronické trhovisko

Potenciál zrýchliť tendre, ako aj zvýšiť počet konkurujúcich si dodávateľov má elektronické trhovisko. Za prvé štyri mesiace prevádzky v priemere súťažilo o zákazku 3,8 firiem s dosiahnutou úsporou 17 percent.

Súťaže o bežne predávané tovary trvajú len sedem dní. V pilotnej prevádzke sa však zatiaľ uskutočnilo len 250 obchodov za 1,8 mil. eur, z nich dve tretiny nákupov boli za menej ako tisíc eur. Reálnu zmenu môže trhovisko priniesť, len ak sa na ňom budú súťažiť aj zákazky v státisícových objemoch, uzavrela TIS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico