Vyhlásenie gréckeho premiéra oslabilo akciový trh

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Euro, peniaze_euro, eu, únia, európska_únia
Foto: SITA, AP

ATÉNY 28. januára (WEBNOVINY) – Grécky premiér Aléxis Tsípras vyhlásil, že v krajine urobí radikálne zmeny, na čo trhy zareagovali tretím dňom oslabovania. Premiér v stredu uviedol, že jeho vláda sa bude snažiť o vyrovnaný rozpočet, ale nebude sa usilovať o „nerealistické prebytky“ na to, aby sa obsluhoval masívny verejný dlh krajiny, ktorý je na úrovni vyše 175 percent hrubého domáceho produktu (HDP).

Finančné trhy situáciu nervózne pozorovali a výnosy z desaťročných gréckych dlhopisov v stredu stúpli o 50 bázických bodov na 10,3 percenta, hlavný aténsky akciový index klesol o štyri percentá, pričom akcie bankového sektora oslabili o 12,6 percenta. Noví grécki ministri prostredníctvom elektronických médií ubezpečili voličov, že dodržia sľuby z predvolebnej kampane a zrušia prísnu hospodársku politiku, ktorá vyplýva z programu núdzovej pomoci v sume 240 miliárd eur.

Zastavil sa plánovaný predaj 30-percentného podielu najväčšej gréckej energetickej firmy Public Power Corporation of Greece (PPC) a ministri sľúbili, že zvýšia dôchodky ľudí s nízkymi príjmami a do zamestnania opäť prijmú časť prepustených pracovníkov verejného sektora. „Okamžite zastavíme akúkoľvek privatizáciu PPC,“ povedal pre grécku televíziu minister energetiky Panagiotis Lafazanis.

PPC, v ktorej štát vlastní 51-percentný podiel, kontroluje takmer celý grécky trh s elektrinou pre maloodberateľov. Hodnota akcií PPC klesla o takmer 13 percent. Vláda bývalého gréckeho premiéra Antonisa Samarasa v rámci privatizačného plánu dohodnutého vlani s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom (MMF) schválila legislatívu predpokladajúcu oddelenie časti PPC v záujme liberalizácie trhu s energiou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Aléxis Tsípras