Ceny nehnuteľností na Slovensku sú lacnejšie ako pred krízou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, nehnuteľnosti, bývanie
Foto: Fotobanka Pixmac

BRATISLAVA 31. januára (WEBNOVINY) – Slovenské nehnuteľnosti na bývanie sú v prepočte podľa analýzy Poštovej banky približne o pätinu lacnejšie ako pred krízou, teda počas roku 2008, a nachádzajú sa zhruba na úrovni cien z prvého polroka 2007. Ako ďalej vyplýva z analýzy, ceny nehnuteľností určených na bývanie na Slovensku v treťom štvrťroku 2014 podľa Eurostatu mierne vzrástli, a to o 1,2 percent. Podľa metodiky Národnej banky Slovenska (NBS) však ceny nehnuteľností na Slovensku v treťom kvartáli 2014 zaznamenali mierny medziročný pokles o 0,4 percent.

„Nesúlad medzi štatistikami Eurostatu a NBS vyplýva z odlišnej metodiky. Hoci medzi týmito údajmi existujú určité rozdiely, trendy vývoja sú podľa výpočtov oboch inštitúcii podobné,“ uviedla Poštová banka.

Miera nezamestnanosti je u nás aj naďalej vysoká

Výraznejšiu zmenu v cenách nehnuteľností neočakáva ani počas tohto roka. Vývoj by sa podľa Poštovej banky mal aj naďalej niesť v duchu stagnujúceho trendu. „Súčasný vývoj nielen v slovenskej, ale aj európskej ekonomike totiž nedáva predpoklady na to, aby v roku 2015 začali ceny nehnuteľností výraznejšie rásť,“ priblížila banka.

Napriek zlepšujúcej sa situácii na trhu práce a rastúcim mzdám je miera nezamestnanosti u nás stále pomerne vysoká, čo bude podľa analýzy aj naďalej brzdiť rast cien bytov a domov. Na druhej strane nie je pravdepodobný ani ich väčší pokles.

Z údajov zverejnených NBS vyplýva, že najdrahšie nehnuteľnosti boli aj počas tretieho štvrťroka 2014 v Bratislavskom kraji s priemernou cenou 1642 eur za meter štvorcový. „Preto nečudo, že predovšetkým ľudia z okolia Bratislavy v posledných rokoch pokukovali po bývaní síce v blízkosti, ale na opačnej strane našich štátnych hraníc,“ konštatovala Poštová banka.

Na fínskom trhu klesli ceny nehnuteľností najmenej

Aktuálna situácia v Maďarsku však nie je príliš priaznivá, keďže ceny bytov a domov v treťom kvartáli minulého roka medziročne vzrástli o 3,8 percent. Drahšie ako počas tretieho kvartálu 2013, a to o 2,9 percent, boli nehnuteľnosti v ČR a mierny rast o 0,7 percent vykázali tiež rakúske nehnuteľnosti.

Spomedzi krajín EÚ klesali ceny nehnuteľností počas tretieho kvartálu ostatného roka najvýraznejšie v Slovinsku, konkrétne o 5,4 percent. Najmenší prepad, o 0,3 percent, evidoval fínsky realitný trh. „Toho sa však nedotkla kríza a pokles cien prvýkrát zaznamenal až v tomto roku,“ vysvetlila Poštová banka.

Medziročne drahšie v sledovanom období minulého roka boli byty a domy v 18 krajinách EÚ, za ktoré boli údaje dostupné. Až o 15 percent zdraželi nehnuteľnosti v Írsku. V EÚ ako celku boli v treťom kvartáli 2014 nehnuteľnosti o 2,3 percent drahšie ako v rovnakom období roku 2013. Ide pri tom o vážený priemer, v ktorom majú najväčšiu váhu najsilnejšie európske ekonomiky. V eurozóne ako takej ceny nehnuteľností v pozorovanom období stagnovali, respektíve mierne vzrástli o pol percenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia