Opozícia vláde vyčíta, že tlačí druhý pilier na kolená

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mimoriadna schôdza parlamentu o vyslovení nedôvery premiérovi Ficovi
Poslanci NR SR počas rokovania 42. schôdze Národnej rady SR o vyslovení nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi. Bratislava, 10. november 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 30. januára (WEBNOVINY) – Poslanci budú pokračovať v diskusii o otvorení druhého dôchodkového piliera aj počas štvrtého dňa 46. schôdze parlamentu.

Niektorí môžu systém sporenia opustiť

Rozprava o vládnom návrhu, podľa ktorého by sa mal druhý dôchodkový pilier otvoriť od 15. marca do 15. júna tohto roka, sa začala vo štvrtok. V rovnakom období, teda od polovice marca do polovice júna, vláda Roberta Fica umožní vstúpiť do druhého piliera osobám, ktoré v sporivom pilieri nie sú.

Možnosť opustiť systém starobného dôchodkového sporenia majú dostať všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS) alebo si dohodli so svojou DSS vyplácanie výnosu z investovania. Návrhom novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení sa poslanci zaoberajú v skrátenom legislatívnom konaní.

Diskutovať sa má aj o platoch ústavných činiteľov

Opoziční poslanci vo štvrtok vláde vyčítali, že svojimi krokmi sa snaží druhý pilier položiť na kolená. Prvá aj druhá Ficova vláda podľa opozície vykonala hrubé, neodborné zásahy do druhého piliera, čím znížila výnosy pre sporiteľov.

Opoziční zákonodarcovia zdôrazňovali, že prvý pilier pre nepriaznivú demografickú situáciu nie je dlhodobo udržateľný v terajšej podobe.

Parlament by mal diskutovať aj o novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Poslanci Národnej rady SR, ktorí majú aj inú verejnú funkciu, by podľa nej mali dostávať v plnej výške iba plat poslanca. Za výkon každej ďalšej funkcie by mali mať plat najviac v sume minimálnej mzdy.

Niektorí sporitelia podľa Kollára v druhom pilieri nemajú byť

V druhom dôchodkovom pilieri sú podľa nezaradeného poslanca Jozefa Kollára aj sporitelia, ktorí v tomto systéme vzhľadom na ich príjem a vek nikdy nemali byť. Súhlasí preto s tým, že sa systém starobného dôchodkového sporenia otvára. Ako ďalej uviedol v parlamentnej rozprave k otvoreniu druhého piliera, sporivý pilier bol už pritom trikrát otvorený.

„Zdá sa, že niečo zo strany vlády nebolo urobené efektívne,“ povedal. Zaujíma ho preto, čo chce vláda urobiť inak, aby sa druhý pilier nemusel v budúcnosti znova otvárať. Upozornil na vyjadrenie poslanca a súčasne šéfa Sociálnej poisťovne Dušana Muňka (Smer-SD), podľa ktorého by malo byť v druhom pilieri 250 tisíc ľudí.

„Naozaj si trúfate dostať von jeden milión 250 tisíc ľudí,“ spýtal sa poslancov Smeru-SD. Za desať rokov si podľa Kollára 600-tisíc ľudí v druhom pilieri nasporilo viac ako päťtisíc eur, a to pritom boli finančné trhy šesť rokov v kríze.

Podľa Muňka je druhý pilier výhodný pre ľudí do tridsať rokov

Podľa poslanca Muňka je druhý pilier potrebný, je však výhodný pre tých, ktorí majú vyšší príjem. Tvrdí, že v druhom pilieri by mali byť len tí ľudia, ktorí majú menej ako 30 rokov a zarábajú aspoň 1000 eur. Upozornil na to, že celá Európska únia vypláca z prvého piliera 90 percent až 92 percent dôchodkov.

Žiadatelia o dôchodok z druhého piliera, ktorí nepodpíšu zmluvu s niektorou zo životných poisťovní a z druhého piliera vystúpia, podľa Muňka získajú zo Sociálnej poisťovne vyšší dôchodok v porovnaní s penziou, akú by dostávali z dvojpilierového systému.

Sporiteľ, ktorý sa rozhodne vystúpiť z druhého piliera, bude musieť Sociálnej poisťovni doručiť písomné oznámenie, ktorého súčasťou je prejav vôle, aby mu zaniklo právne postavenie sporiteľa.

Sociálna poisťovňa o doručení tohto písomného oznámenia bude informovať sporiteľovu DSS. Tá následne prevedie sporiteľovu nasporenú sumu tvorenú z povinných príspevkov vrátane výnosu z týchto príspevkov na účet Sociálnej poisťovne v Štátnej pokladnici. „V prípade, že si sporiteľ platil dobrovoľné príspevky, nasporená suma tvorená z týchto príspevkov vrátane výnosu mu bude vyplatená,“ uvádza ministerstvo práce.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia