VšZP: SZČO a samoplatitelia skontrolujte si výšku preddavkov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: VšZP

BRATISLAVA 30. januára (WBN/PR) – Od 1.1.2015 platí nová minimálna výška preddavku pre SZČO a samoplatiteľov 57,68 Eur. Po prvý raz sú SZČO povinné zaplatiť preddavok v novej výške za mesiac január, pričom jeho splatnosť je do ôsmeho dňa nasledujúceho mesiaca. To znamená, že preddavok na poistné za január 2015 je potrebné zaplatiť do 8.2.2015.

SZČO a samoplatitelia, ktorí majú vo svojej banke zriadený trvalý príkaz na úhradu preddavkov na poistné, by nemali zabudnúť zmeniť si ho tak, aby zohľadňoval novú minimálnu výšku preddavku. Podrobné informácie o novej výške preddavku na poistné pre jednotlivé typy platiteľov sú zverejnené na internetovej stránke Všeobecnej zdravotnej poisťovne – link:

https://www.vszp.sk/platitelia/platenie-poistneho/preddavky-poistne.html

S výpočtom alebo overením nového preddavku na poistné pomôže samostatne zárobkovo činným osobám aj jednoduchá kalkulačka, ktorú platitelia nájdu takisto na internetovej stránke poisťovne – link:

https://www.vszp.sk/platitelia/platenie-poistneho/preddavky-poistne.html

Online kalkulačku je možné využívať počas celého roku 2015. To znamená, že ak sa aj u SZČO zmenia niektoré podmienky na výpočet preddavku, napríklad sa stane poberateľom dôchodku, môže si opäť jednoducho vypočítať novú výšku preddavku na poistné.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie VšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa