Kedy by sme povedali pôžičke NIE?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, euro
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 30. januára (WBN/PR) – Ak sme rozhodnutí zadlžiť sa, naše presvedčenie môže zmeniť fakt, že nevieme, koľko nás bude pôžička celkovo stáť. Práve tento údaj je pri dvoch tretinách opýtaných Slovákov najčastejšie uvádzaným dôvodom odmietnutia pôžičky. Polovicu (49%) respondentov, žijúcich s rodinou v meste, odradí od podpísania zmluvy neúmerná zábezpeka nehnuteľnosťou. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý v októbri pre Provident Financial realizovala agentúra FOCUS.

Stredná generácia, v prieskume vo veku od 35-44 rokov, by sa pod zmluvu o pôžičke nepodpísala ak by v nej chýbalo zrozumiteľné a presné vysvetlenie sankcií (39%), ktoré si veriteľ uplatňuje napríklad v prípade s omeškaním so splátkami. Tretinu (31%) respondentov, prevažne odborných pracovníkov a vysokoškolákov, by od pôžičky odradilo, ak by nemali možnosť od zmluvy odstúpiť a rovnaké percento by peniazom povedalo „nie“ v prípade, že spoločnosť nie je evidovaná v registri Národnej banky Slovenska (NBS). „Som presvedčený, že o pol roka bude toto percento určite vyššie. Práve licencovanie nebankových subjektov je dnes horúca téma a jej zavedenie pomôže spotrebiteľov lepšie ochrániť od spoločností, ktoré podnikajú na hrane zákona a využívajú rôzne nekalé praktiky. Kritériá pre získanie licencie od NBS sú prísne a podobné ako pre banky, čo zvýši i kredit férových a zodpovedných nebankových spoločností,“ vysvetlil Marián Kolembus z Provident Financial.

Viac zarobíme, viac nedôverujeme

Strecha nad hlavou ostáva jednoznačne životnou istotou. Z prieskumu vyplynulo, že slovenské domácnosti s príjmom od 1300-1500 eur mesačne vnímajú pri pôžičke ako najviac rizikovú požiadavku nehnuteľnosti ako zábezpeky (až 60%) a neprimerané sankcie či pokuty (42%). Nátlak pri podpisovaní zmluvy tiež nepatrí medzi situácie, ktoré máme radi (37%), najčastejšie ju v prieskume ako riziko označili ľudia s rodinným rozpočtom viac ako 1500 eur. Respondentom v rodinách so zárobkom približne 900 eur sa najmenej pozdávalo, že podstatné veci sú v zmluve uvedené príliš malým písmom a predplatenie si poradia, aby vôbec pôžičku dostali.

O prieskume

Agentúra FOCUS pre spoločnosť Provident Financial s.r.o. uskutočnila v dňoch 7. – 13.októbra 2014 prieskum verejnej mienky. Výberovú vzorku, ktorá bola vyberaná metódou kvótneho výberu, tvorilo 1031 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Provident Financial