Kompetencie kontrolórov potravín sa majú rozšíriť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dochodkyna, senior, zelenina, trh, trznica, predaj
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 30. januára (WEBNOVINY) – Orgány štátnej veterinárnej a potravinovej správy by mohli vykonávať kontrolu potravín rastlinného pôvodu v poľnohospodárskej prvovýrobe nielen po zbere úrody, čím by sa umožnil výkon inšpekcie vo všetkých stupňoch výroby. Navrhuje to ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) v novele zákona o potravinách. Diskusiou k návrhu poslanci ukončili štvrtý deň 46. schôdze parlamentu.

Niektoré pojmy sa stratia z legislatívy

Súčasná právna úprava umožňuje kontrolu len po zbere úrody. Rozšírenie kompetencií v poľnohospodárskej prvovýrobe vyplýva z európskych právnych predpisov.

Návrhom novely zákona sa zároveň zo slovenskej legislatívy vypúšťa definícia pojmov „dátum spotreby“ a „dátum minimálnej trvanlivosti“, či ustanovenia o označovaní potravín, keďže tie sú už vymedzené nariadením Európskeho parlamentu a Rady. Úpravou sa predchádza duplicite.

Pojem ‚internetový predaj‘ sa zmení

Agrorezort tiež navrhuje nahradiť v legislatíve pojem „internetový predaj“ pojmom „predaj na diaľku“. Odôvodňuje to tým, že nový pojem plnšie pokrýva túto oblasť predaja potravín. „Ide najmä o predajcov, ktorí na základe informácií na internete ponúkajú tovar cez telefón a pošlú ho po kuriérovi, poštou a podobne. Nepredávajú cez internet, tam sú potraviny len vystavené, ale objednať si ich treba telefonicky alebo písomne,“ konštatuje rezort pôdohospodárstva.

Návrh agrorezortu ďalej rozširuje zoznam prevádzkarní o prevádzky na výrobu klíčkov, ktoré musia byť schválené príslušným orgánom a spĺňať stanovené požiadavky pred začatím výroby. Predpokladaná účinnosť novely zákona je 1. marec 2015.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR