Zlúčenie Raiffeisen Bank s jej akcionárom nie je vylúčené

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Raiffeisen International Bank
Foto: e-flux.com

VIEDEŇ 12. februára (WEBNOVINY) – Možnosť, že rakúska banková skupina Raiffeisen Bank International (RBI) sa zlúči so svojim väčšinovým akcionárom Raiffeisen Zentralbank (RZB), nie je vylúčená, hoci v súčasnosti sa o nej nediskutuje. Uviedol to riaditeľ spoločnosti Raiffeisen Landesbank Oberoesterreich AG (RLB) Heinrich Schaller.

RBI tento týždeň zverejnila predbežné údaje, podľa ktorých rok 2014 ukončila v strate 493 miliónov eur. Kľúčový poskytovateľ úverov v krajinách strednej a východnej Európy zároveň pripravil plán reštrukturalizácie, ktorý počíta so stiahnutím RBI z Poľska a obmedzením aktivít na ruskom trhu.

Zlúčenie RBI s RZB v súčasnosti nie je na programe, ak sa však objaví koncept podložený dobrými argumentmi, bude predmetom diskusie, povedal Schaller pre štvrtkové vydanie denníka Oberoesterreichische Nachrichten. Vlaňajšiu stratu RBI označil za „bolestivú“, avšak nie za „existenčnú hrozbu“. Hlavným akcionárom skupiny RZB je Raiffeisen Landesbank Oberoesterreich. Vyjadrenie RBI sa agentúre Reuters nepodarilo získať.

Skupina RBI v januári informovala, že v dôsledku vývoja na európskych trhoch sa rozhodla banku Zuno ponúknuť novému investorovi. Záujemcovia o banku Zuno môžu podať nezáväzné ponuky do polovice februára, potom dostanú vybraní uchádzači možnosť uskutočniť hĺbkovú kontrolu.

Raiffeisen Zentralbank

je väčšinovým akcionárom skupiny Raiffeisen Bank International. Tá pôsobí na Slovensku ako majoritný akcionár spoločnosti Tatra banky, ktorá bola do Obchodného registra SR zapísaná 1. novembra 1990. Od roku 2012 Tatra banka na Slovensku prevádzkuje aj Raiffeisen Bank, ktorá je vedená ako odštepný závod Tatra banky. Do skupiny Raiffeisen patrí aj Zuno Bank, ktorá komerčnú prevádzku začala v decembri 2010 ako nový model direct banky pre trhy strednej a východnej Európy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Raiffeisen Bank International